ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ziyaret Tavafı Nedir, Nerede Başlar, Şartları ve Vacipleri

Ziyaret Tavafı Nedir, Nerede Başlar, Şartları ve Vacipleri
16 Kasım 2021 10:00
497

Ziyaret Tavafı: Haccın ikinci rüknu ziyaret tavafıdır. Ziyaret tavafı yapılmaksızın hac tamam olmaz.

Kur’an-ı Kerim de ‘Sonra saçlarını tırnaklarını kesip üstbaşlarındaki kirleri gidersinler ve diğer hac görevlerini yerine getirsinler, dünyanın bu en kıdemli mabedi Kabe’yi (Beyt-i Atik) bir kere daha tavaf etsinler (Hacc’29)’ buyrularak ziyaret tavafının farziyeti vurgulanmıştır.

Tavaf Nedir Ve Nerede Başlar: Bir şeyin etrafını dolaşmak dönmek demektir manasına gelir. Hac menasiki olarak tavaf, Hacerü’l-Esved’in bulunduğu köşeden veya hizasından başlayarak Kabe’nin etradında yedi defa dönmektir. Her bir dönmeye bir şavt denir ve yedi şavt bir tavaf olur

Tavafın Sahih Olmasının Şartları

Tavafın Vaktinde Yapılması: Ziyaret tavafına ‘ifade tavafı’ da denir. Ziyaret tavafının vakti Bayramın ilk günü fecr-i sadıktan başlar. İlk vaktinden itibaren ömrün sonuna kadar yapabilirse de İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye göre bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar yapılmalıdır.

Şafii mezhebine göre ziyaret tavafının vakti arefe günü gece yarısından itibaren başlar ve bayramın ilk üç gününde yapılması vacip değil sünnettir. Tavafın bayramın ilk günü yapılması ise daha faziletlidir.

Niyet: Yapılmak istenen şeyin kalben kastedilmesi, belirlenmesidir. Kalben kasdetmekle birlikte dil ile söylenmesi ise müstehaptır. Tavafa niyet etmeksizin Kabe’nin etrafında dolaşmak tavaf sayılmaz

Tavafa niyet ederken, tavafın türünü yani yapılan tavafın kudüm tavafı mı, ziyaret tavafı mı yoksa umre tavafı mı olduğunu tayin etmek gerekmez. Mutlak tavafa niyet etmek yeterlidir.

Tavafın Mescid-i Haram’ın içinde Kabe’nin etrafında (metaf) yapılması gerekir. Mescid’in üst katlarında da tavaf yapılabilir. Ancak Mescid-i Haram’ın dışından tavaf yapılamaz.

Şavtların Çoğunu Yapmış Olmak: Hanefi mezhebine göre şavtlardan en az dördünü yapmış olmak tavafın sahih (geçerli) olmasının bir şartıdır. Farz ve vacip tavaflarda eksik kalan her şavt için bir ceza gerekir.

Tavafın Vacipleri

Abdestli olmak. Tavafı abdestli bir şekilde yapmak. Tavaf yaparken abdest bozulursa, abdest aldıktan sonra eksik şartlar tamamlanabilir.

Avret mahallinin örtülü olması. Avret sayılan ve örtülmesi gereken organların dörtte biri veya çoğu açılırsa ceza gerekir.

Tavafa Hacerü’l-Esved hizasından başlamak

Kabe’yi sol tarafına alarak tavaf yapmak

Tavafı Hatim’in dışından dolaşarak yapmak. Hatim Kabe’den sayıldığından, Kabe’nin dışından tavaf yapmak için bu gereklidir.

Farz ve vacip tavafları yedi şavtta tamamlamak

Gücü yetenlerin tavafı yürüyerek yapması

Tavaftan sonra tavaf namazı kılmak. Farz olsun, nafile olsun her tavafın sonunda iki rekat tavaf namazı kılmak vaciptir.

Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 534-535

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.