1.Görev: İhtiyacını karşılayıp dini görevlerini yerine rahatça getirmesi için, Allah’ın kendisine zekat verilmesini farz kıldığını bilmelidir. Yüce Allah bütün insanlardan tek şey istemektedir; Hiç emek vermediği halde, Allah’ın kendisine gönderdiği bu nimeti kötü yolda kullanırsa, nimete küfretmiş ve Allah’ın gazabına uğramayı hak etmiştir.
Yüce Allah buyuruyor ki; “Cinleri ve insanları ancak (Beni bilmeleri ve) Bana kulluk etmeleri için yarattım (1)”
2.Görev: Sadakayı verene dua ve teşekkür etmek, onu övmektir. Ancak bu teşekkür ve duada zenginin sadece bir aracı olduğunu unutmamalıdır. Esas nimeti veren Allah’tır. Ancak Allah’ın bu iş için kullandığı aracında övülmeye hakkı vardır. Bu övgü nimetin Allah’tan geldiğini bilmeye engel değildir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki;
İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a şükretmez
3.Görev: Aldığına dikkat etmek, eğer helal değilse almaktan kaçınmaktır. Zira; Yüce Allah buyuruyor ki; “Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona (sıkıntıdan kurtulacağı) bir çıkış yolu ihsan eder, ummadığı yerden ona rızk gönderir (2)”
4.Görev: Şüpheli kısımdan zekat almaktan kaçınmaktır. Ancak kendisine mubah olan miktarı almalıdır. Eğer kendilerine sadaka verilen sekiz sınıftan birisine ait değilse, hiç almamalıdır.
Hürriyetine kavuşmak veya borcundan kurtulmak için zekat alan, kendisine yetecek miktardan fazlasını almamalıdır. Şüpheli şeylerden kaçınmayan kimsenin, harama sapması ihtimal dahilindedir.
5.Görev: Zekat verenden, ne kadar zekat vereceğini sormaktır. Adamın vereceği zekatın sekizde birinden fazlası alınmamalıdır. Zira bu zekat her sınıfın eşit miktarda sahip olması gereken sekiz sınıf insanın hakkıdır.
(1-Zariyat Süresi 56. Ayet) (2- Talak Süresi 2-3. Ayet)