• Dişlerini hilallemeli ve onlardan çıkanları yememelidir. Sadece dili ile aldıklarını yutabilir
• Dişlerini temizlediği esnada, dişlerinden çıkanları dışarıya atmalı, sonrada ağzını güzelce çalkalamalı, tabağını iyice temizlemeyi ihmal etmemelidir.
• Sofraya dökülen ekmek kırıntılarını yemelidir. Ekmek kırıntılarının cennetteki hurilerin mihri olduğu söylenmektedir.
• Yemeğini yediği zaman ona şükretmeli ve bunu Allah’ın kendisine verdiği bir nimet olarak telakki etmelidir. Yüce Allah buyuruyor ki; “Onun verdiği rızıkların helal ve temizinden yiyin ve O’na şükredin. 2/172”
• Helal kazancından temin ettiği yemeğini yedikten sonra şu şekilde dua etmelidir; Nimetiyle iyiliklerini tamamladığı ve bereketlerin indiği, Allah’a hamd ederim. Allah’ım, bize temiz ve helalinden yemekler ihsan eyle, fakat güzel işler yapma başarısını ver.
• Yemeği yedikten sonra Kureyş Süresi ile “İhlas Süresini” okumalıdır.
• Sofra kaldırılmadıkça kendisi de kalkmamalıdır
• Eğer kendisine yemek yediren başka bir kimse ise, yemek sahibine dua etmelidir.
• Eğer kendisine yemek yediren başka bir kimse ise, yemek sahibine dua etmelidir.
Kaynak: İmam Gazali / el-İhya / C:2 / bkz: 19-20