DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Yemekten Önce Bismillah Sonrası Elhamdülillah

Yemekten Önce Bismillah Sonrası Elhamdülillah
30 Kasım 2022 14:43
0

Yemekten önce ve yemeğe başlamadan önce dikkat edilmesi gereken hususları beş başlık altında toplayacak olursak eğer; Bunlar:

1- Yenilecek maddelerin bizzat helal ve temiz yerden kazanılmış olmalarından başka, sünnet ve takvaya uygun olması, şeriatın çirkin saydığı bir yoldan (nefsin isteğiyle ve dini istismar ederek) elde edilmiş olmamaları gerekir.

Allah Teala temiz yiyeceklerin yenilmesini emretmiştir. Bu temiz yiyecekler de helal olan yiyeceklerdir. Yine Allah Teala Hz. haram kazancın çok kötü olduğunu, helalin de bereketinin büyüklüğünü belirtmek için, haksız yollarla kazanç sağlama yasağını adam öldürme yasağından önce zikrederek şöyle buyurmuştur:

Ey iman edenler! Birbirinizin mallarınızı haram sebeplerle yemeyin. Meğer ki (o mallar) sizden karşılıklı bir rızadan (doğan) bir ticaret (malı) ola. Kendilerinizi öldürmeyin (Nisa Süresi 29)

Yenilecek maddelerde temel şart temiz olmalarıdır. Helal niteliğini de ihtiva eden «tayyib ise İslâmiyetin buyruklarından ve dinin temellerindendir.

2- Elleri yıkamak. Çünkü iş yapılırken eller kirlenebilir. Bu sebeple elleri yıkamak temizliğe ve görgüye daha uygundur.

3- Yediği yemekle itaat etmiş olmak. (Sevabını) kazanması için aldığı besinle Allah’a ibadete karşı güçlenmeye niyet etmelidir. Bu niyetin zaruri sonuçlarından biri, acıkmadıkça elini sofraya uzatmamasıdır. Böyle olunca yemekten önce muhakkak acıkmış olmak gerekir. İkincisi, iyice doymadan elini sofradan çekmesidir. Bu iki kurala riayet eden, doktora ihtiyaç duymaz.

4- Mevcut yiyeceğe rıza gösterip onunla yetinmek.

5- Kendi çoluk çocuğuyla da olsa, sofraya uzanan ellerin çok olmasına özen göstermelidir. Zira yemeğin en hayırlısı, kendisine kalabalık ellerin uzandığı yemektir. Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz tek başına yemek yemezlerdi.

Kaynak: İmam-ı Gazali / İmam-ı Gazali’den Müminlere Vaazlar / bkz: 184-185

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.