Yaz aylarında özellikle dikkat edilmesi gereken üç husus vardır ki, bunlardan;
Birinci olarak; Aşırı sıcaklardan dolayı bazı insanlarımız (imkanı olanlar) serinlemek için klima karşısında direkt olarak durmakta, oturmakta ya da yatmaktadır. Kimileri temiz kirli demeden yakınındaki bir havuza veya göle girmektedir.
Kulağa su kaçmakla oluşan orta kulak iltihabı veya frontal sinuzitis için pahalı bir antibiyotik tedavisi gerektirdiğinden ne hekime gidilmekte ne de tedavisi için bir çaba sarf edilmekte, kendi- liğinden geçmesi beklenmektedir. Belki de çok az kişide bir orta kulak ve sinus enfeksiyonları zamanında uygun bir yöntemle tedavi edilmediğinde, komşuluğu nedeniyle beyin enfeksiyonu ve apselerine neden olabilmektedir.
Tabii ki bu durum teşhis ve tedavisi oldukça zor ve pahalı bir dönemin başlangıcı olabilmektedir. Kişinin yaşamını tehlikeye sokabilmekte, sakatlıklara neden olabilmektedir. Belki de daha erken dönemde basit bir tedbirle bu rahatsızlığa yakalanmayacak ya da basit ilaç tedavisi ile daha kısa ve daha az masrafla kötü bir sonucu önlemiş olabilecektir.
Bundan dolayı sinuzitis ve orta kulak enfeksiyonlarını ihmal etmeden bir uzmanına tedavi ettirmeliyiz. Biz birçok kişinin böyle çok zor durumda kaldığını zaman zaman görmekteyiz. Tedbir olarak kulak içerisine su girmesini engellemek amacıyla, dış kulak yolu vazelinli kulak tıkacı ile kapatılmalıdır.
İkinci olarak; Sütün yeterli zaman ve süre ile kaynatılmadan yani zor ölebilen patojen mikroorganizmalar tam olarak tekiz olamayan sütle yapılan peynir, tuzlu suda en az 3 (üç) ay bekletilmeden tüketilmeye, yenilmeye başlanırsa, ayrıca yukarıda bahsedilen sütle hazırlanan dondurmadan onu yiyen insanlara bulaşan enfeksiyöz bir hastalık (Brucella), oldukça komplike, karışık şikayetler oluşturmakta, kesin teşhis ve tedavisi güç olmaktadır.
Kesin teşhis konulduğunda ise bugün için pahalı, insana eziyetli, birçok yan tesiri olan oldukça uzun bir tedaviyi gerektirir. Böyle zor bir durumda kalmamak için hazırlandığı yer ve çekli bilinmeyen dondurma ve taze peynir yenilmemelidir.
Klinik muayene ve laboratuar tetkikleri sonucu kesin tanı konulur. Böyle şüpheli bir durumda bu hastalığın olabileceği hatırdan çıkarılmamalı ve intaniye uzmanı bir hekime mutlaka gidilmelidir.
Üçüncü olarak; Yazın bu sıcak günlerinde ülkemizin bazı yörelerinde buzdolapları dahi yeterince soğulamamaktadır. Kısa bir süre soğuk ortamdan uzak kalan gıdalarda zararlı mikroorganizmalar çok çabuk üremeğe başlar. Bunlar özellikle şekerli gıdalar ve et cinsi proteinli besleyicilerdir.
Bozuk olan gıdalar mide barsak enfeksiyonuna neden olurlar. Başta ishal olmak üzere belirti ve bulgu verir. Su gereksiniminin oldukça fazla olduğu şu sıcak günlerde eğer vücudun sıvı açığı zamanında karşılanmaz ise sonuç özellikle çocuklarda üzücü olabilmektedir.
Ülkemizin hemen hemen her yerinde yenen, daima riskli olan ve çiğ et ile hazırlanan çiğ köfteler bu aylarda daha çok risk taşımaktadır. Bozulmuş et ve parazit. Her ikisi de başlı başına vücut için zararlı olabilmektedir. Bunun için soğuk ortamdan uzaklaştırılmış proteinli besinlerin tüketilmesinde sağlıklı, temiz olup olmadığına özen gösterilmelidir.
Bize emanet edilen vücudumuzun zararlı etkenlerden korunmasına, daha sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için temiz ve helal gıdalarla beslenmeye mecburuz. Zor durumda kalmamak maddi ve manevi zarara uğramamak için bazı durumlarda örneğin yolculuk, nerede hazırlandığı, kullanılan malzemenin kalitesinin bilinmediği ortamlarda beslenmeyi en az düzeye indirmek, az miktar almakla yetinmek ya da hiç yememekle kendi sağlığımıza dikkat etmiş oluruz
Kaynak: Dr. H. Erdem Ak / Aile Rehberi / Yeni Dünya Dergisi / bkz: 365-366