DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

Veda Tavafı Hükmü Nedir, Ne Zaman Yapılır ve Farz mıdır ?

10 Kasım 2021 00:30
658
Veda Tavafı Hükmü Nedir, Ne Zaman Yapılır ve Farz mıdır ?

Veda tavafı hacda yapılan en son tavaftır. Dışarıdan gelen ve hac görevlerini tamamlayarak memleketlerine dönen hacıların veda tavafı yapmaları vaciptir. (Malikilere göre veda tavafı vacip değil sünnettir.)

Veda Tavafının Vacip Olmasının Şartları

  • Haccetmiş olmak.
  • Hacceden kişinin afaki olması. Mikat sınırları içinde Mekke ve Harem bölgesinde ikamet edenlere veda tavafı yapmak vacip değildir. (Şafilere göre dinen sefer sayılacak uzaklıkta bir yere gitmek üzere Mekke’den ayrılan herkese ister afaki olsun ister Mekki olsun veda tavafı vaciptir.)
  • Kadınların Mekke’den ayrıldıkları esnada hayız ve nifas hallerinden temiz olmaları. Henüz veda tavafını yapmadan aybaşı veya lohusa olan ve temizlenmeden Mekke’den ayrılan kadınlardan veda tavafı düşer. Bundan dolayı ceza da gerekmez. Ancak Mekke’den ayrılmadan temizlendikleri takdirde, yola çıkmak için hazırlanmış bile olsalar veda tavafı yapmaları vacip olur.

Veda Tavafı Ne Zaman Yapılır

Veda tavafı ziyaret tavafından sonra yapılır. Mekke’den ayrılıp mikat dışına çıkılmadıkça vakti sona ermiş olmaz. Veda tavafı yapmadan mikattan ayrılan bir kimse henüz mikat sınırı dışına çıkmamışsa ihramsız olarak Mekke’ye dönüp veda tavafı yapması vacip olur. Mikat sınırı dışına çıkmışsa dönmesi gerekmez fakat ceza lazım gelir. Şayet ihramlı olarak dönüp eda ederse yani yeni bir umre yapmak üzere ihrama girip umreden sonra veda tavafını yaparsa ceza düşer.

Ziyaret tavafı yapılmadan veda tavafı yapılmaz şayet yapılırsa bu tavaf ziyaret tavafı sayılır. Çünkü Arafat vakfesinden sonra yapılan ilk tavaf hangi niyetle yapılırsa yapılsın ziyaret tavafı olur. Ziyaret tavafından sonra yapılan her tavaf da veda tavafı sayılır. Veda tavafının Mekke’den ayrılırken yapılması daha faziletli ise de önce yapmak da caizdir. Veda tavafını yaptıktan sonra Harem-i şerife girip namaz kılmakta ve tavaf yapmakta bir sakınca yoktur.

Bu durumda en sonra yapılan tavaf veda tavafı sayılır. (Şafiilere göre veda tavafını Mekke’deki, bütün işler tamamlanıp yola çıkılacağı zaman yapılması gerekir. Veda tavafından sonra, yol hazırlığı ve yolculuk için satın alınması gerekli şeyler dışında başka işlerle meşgul olunduğu taktirde veda tavafının iadesi gerekir.)

Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5 / İlmihal / Soru-Cevap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.