Veda Tavafının Vacip Olmasının Şartları
Veda tavafı ziyaret tavafından sonra yapılır. Mekke’den ayrılıp mikat dışına çıkılmadıkça vakti sona ermiş olmaz. Veda tavafı yapmadan mikattan ayrılan bir kimse henüz mikat sınırı dışına çıkmamışsa ihramsız olarak Mekke’ye dönüp veda tavafı yapması vacip olur. Mikat sınırı dışına çıkmışsa dönmesi gerekmez fakat ceza lazım gelir. Şayet ihramlı olarak dönüp eda ederse yani yeni bir umre yapmak üzere ihrama girip umreden sonra veda tavafını yaparsa ceza düşer.
Ziyaret tavafı yapılmadan veda tavafı yapılmaz şayet yapılırsa bu tavaf ziyaret tavafı sayılır. Çünkü Arafat vakfesinden sonra yapılan ilk tavaf hangi niyetle yapılırsa yapılsın ziyaret tavafı olur. Ziyaret tavafından sonra yapılan her tavaf da veda tavafı sayılır. Veda tavafının Mekke’den ayrılırken yapılması daha faziletli ise de önce yapmak da caizdir. Veda tavafını yaptıktan sonra Harem-i şerife girip namaz kılmakta ve tavaf yapmakta bir sakınca yoktur.
Bu durumda en sonra yapılan tavaf veda tavafı sayılır. (Şafiilere göre veda tavafını Mekke’deki, bütün işler tamamlanıp yola çıkılacağı zaman yapılması gerekir. Veda tavafından sonra, yol hazırlığı ve yolculuk için satın alınması gerekli şeyler dışında başka işlerle meşgul olunduğu taktirde veda tavafının iadesi gerekir.)
Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5 / İlmihal / Soru-Cevap