Uyuşturucu Bağımlılığı: A sınıfı bağımlılıklardır. Uyuşturucular hakkında söylenecek pek bir söz yok. Herkesin zararlı bildiği ve olumsuzluklarının farkında olduğu bir bağımlılık türüdür. Beyni aşırı derecede uyaran ve çok farklı etkilere sahip birçok uyuşturucu tipi vardır.
Uyuşturucuyu kişi kendi iradesiyle bırakabileceği gibi, genellikle sosyal ya da tıbbi yardım da gerektirebilen sancılı bir bağımlılık türüdür. Kesinlikle uzak durulması gerekir. Hem sosyal hayatı hem de vücudun kendisini aşırı derecede olumsuz etkiler.
Televizyon Bağımlılığı: B sınıfı bir bağımlılıktır ve internet bağımlılığına benzer. Türkiye’de kişi başı televizyon izleme ortalaması günde 3 saat kadardır.
Genellikle faydasız programlar barındıran televizyon da, internet gibi eğer doğru kullanılırsa kişiye faydalar sağlayabilir. Bir şeyler öğrenilebilecek programlar izlenirse televizyon faydalı bir araç olabilir, fakat insanların genellikle bilinçsiz kullandığını da kabul etmek gerekir.
İngilizcesini geliştirmek için yabancı dilde alt yazılı diziler izleyen arkadaşlarım var ve bundan fayda da sağlıyorlar. Mesela bu televizyon ve televizyon programlarını faydalı yönde kullanmaya bir örnektir.
Fakat zaman kaybından başka bir şey getirmeyen, bilinçaltını olumsuz etkileyen, hatta ve hatta toplumsal ahlakı zedeleyen bir sürü televizyon programı mevcuttur ve bunlardan uzak durmak gerekir. Bilge bir söz vardır ve şöyle der:
Zengin insanların büyük kütüphaneleri vardır, yoksul insanların ise büyük televizyonları.
Yeni bir alışkanlık oluşturmak istiyorsanız da alışkanlık haline gelen ve bağımlılık yapan şeylerden kurtulmak istiyorsanız eğer bunu rutin 66 gün boyunca atlamadan yapmanız gerekiyor.
Uzmanlar bir alışkanlık kazanmanın 18 ila 254 gün alacağını söylüyor fakat ortalama değerin 66 gün olduğun dan bahsediyorlar. Eğer kazanmak istediğiniz alışkanlık çok basit ise bu süre azalabilir ya da zor bir alışkanlık ise artabilir; fakat ortalama değer 66 gündür.
Kaynak: Mehmet Zoroğlu / Süper İnsan / bkz: 127-128