!-- Petal Search Webmasteer -->
Yalnız İmam-ı Azam ile İmam Muhammed’e göre Arefe günü ile kurban bayramının dört gününde, İmam Ebu Yusuf’a göre ise Arefe günü ile bayramın ilk üç gününde yapılması tahrimen mekruhtur.
Ramazan ayında yapılması ise daha faziletlidir. (Şafiilere göre o yıl hac yapmayanın senenin bütün günlerinde umre yapması kerahatsiz caizdir. O yıl hac yapan kimse ise üçüncü günün taşlarını attıktan sonra birinci nefirden sonra umre yapabilir.)
Haccın mîkat sınırlarının dışında umre için Mekke’ye gelenler, haccın mîkat yerlerinde ihrama girerler. Afakîler için hac ile umre mikatları arasında fark yoktur.
Mikat yerleri ile Harem sınırları arasında ikamet edenlerin ihram yerleri, kendi bulundukları yerlerdir. Fakat sürekli veya geçici olarak Mekke’de ikamet eden kimselerin umre için ihrama girme yerleri, Harem bölgesi sınırlarının dış kısmıdır.
Umre yapmak isteyen yerli, ihram için Ten’im bölgesine çıkıp umreye niyet etmelidir. Aksi halde, yani Harem bölgesi dışına çıkılmadan, Mekke içinde ihrama girilmesi halinde; yine umre caizdir, fakat mikatta ihrama girilmediğinden ceza kurbanı gerekir. Umre tavafı ve sa’yı yapılmadan önce Ten’im’e çıkılıp ihrama girilmesi halinde ceza düşer.
Mekke dışından gelenler de Mekke’de bulundukları sırada umre yapmak istedikleri taktikde tıpkı mekkeliler gibi Ten’imden veya diğer mikatlardan umre ihramına girerler.
Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5 / İlmihal / Soru-Cevap