DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
22°C
İstanbul
22°C
Gök Gürültülü
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Tövbe Kitabı (İnternet de Daha İyisi Bulamazsınız)

10 Şubat 2021 00:36
1.704

İnsanoğlunu şaşırtıcı bir şekilde yaratan Allah’a hamd olsun. İnsanın tabiatı hataya ve aklı doğruya meyyaldir. Akıl sahiplerine göre, insan tabiatı ve aklı arasındaki rekabet süreklidir. Gafil olanlar, azabın acılığını unutarak arzunun tatlılığıyla birlikte olurlar

Onlardan kimileri devrilme (ölüm) anını dek hatasından dönmez. Kimisi de hatasını anlar, pişman olup tövbe eder ve intikam alıcı (el- Müntekim), çok verici (el-Vehhab), günahları bağışlayıcı, tövbeleri kabul edici ve azabı şiddetli olandan ümit eder ve korkar.

Sayılamayacak ve hesaplanamayacak şekilde O’na hamd eder ve kuşkusu olmayan bir kalpten sadır olan şahitlikle O’nun birliğine şahitlik ederim. Kendisine kitap inen şerefli peygamber olan elçisine, onun eşlerine, takipçilerine ve bütün arkadaşlarına, kurbiyet makamını ve güzel geleceği elde etmeye vesile olacak bir salat ile salat ederim.

Şüphesiz ki günahlardan dönüp tövbe etmek saliklerin yolunun başlangıcı, müritlerin ilk adımı, yoldan kaymış olanların yola girmelerinin anahtarı, kazananların sermayesidir. İlk hatayı ve suçu işleyen insan, alemin atası ve ümmetlerin kaynağı olan Adem (a.s)^dır. Onun çocuklarından bazısı ayağı kayıp suç işlediğinde atasına benzemiş ve mizacının gereğini yapmış olur. Ancak pişmanlık duymada atasına benzemesi gerekir.

Kişi bilsin ki, hatadan uzak olmak mukarreb (Allah’a yakın olan) meleklerin halidir. Hataya ve suça gark olmak ise asi cinlerin ve şeytanın vasfıdır. İnsanoğlu ise bir deler bir yamar, bir düşer bir kalkar. İnsanoğlunun Adem’in neslinden oluşu bu şekilde ortaya çıkar.

Kötülüğün insanoğlunun hamuruna sağlam bir şekilde karışmış olduğu sabit olduğuna göre, kişi bilsin ki o kötülüğü ancak dünyadaki pişmanlık ateşi veya ahiretteki cehennem ateşi onun hamurundan arındıracaktır. Akıllı olan kişi, tercih yaygısı dürülüp ölmeden ve geriye sadece ateşin işi kalmadan iki kötülükten en zararsız seçer ve iki işten en hafifini yapmaya çalışır.

Kaynak: İbnü’l-Cevzi / Minhacü’l-Kasıdin Ve Müfidü’s-Sadıkin / C: 2 / bkz: 203-204

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.