ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8948
EURO
31,1896
ALTIN
1.875,21
BIST
8.057,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C

Teyemmümü Bozan Şeyler ve Bazı Fıkhi Meseleler

Teyemmümü Bozan Şeyler ve Bazı Fıkhi Meseleler
23 Eylül 2023 23:00
9

Teyemmümü bozan şeyler şunlardır:

  • Abdest ve guslü bozan her şey.
  • Abdest ve gusül için yeterli suyun bulunması.
  • Suyu kullanmaya engel halin kalkması.

Teyemmümle namaz kılan bir kimsenin henüz namazda iken suyu görmesiyle teyemmümü bozulacağından namazı da bozulur. (Şafi mezhebine göre teyemmümü bozulmaz) Fakat namaz kılındıktan sonra suyun görülmesiyle namazın iadesi gerekmez.


Cünüplük nedeniyle teyemmüm yapan bir kimseden abdesti bozan bir şey meydana gelirse sadece abdestsiz olur. Bu durumda, su varsa abdest alır, yoksa yerine tekrar teyemmüm yapar.

Teyemmüm Abdesti İle İlgili Bazı Meseleler

a-) Yapılan bir teyemmümle farz olsun, nafile olsun istenildiği kadar namaz kılınabilir. (Şafi mezhebine göre kaza ve adanan namazlar için ayrıca teyemmüm almak gerekir. Fakat vakit içinde aynı teyemmümle cenaze namazıyla istenildiği kadar nafile namaz kılınabilir.)

b-) Abdest organlarından (sayı olarak) çoğu veya yarısı yara olan kimse teyemmüm eder. Fakat çoğu sağlam olup azında yara varsa sağlam olanları yıkar, yaralı olanları mesh eder, teyemmüm yapmaz.

c-) Gusül etmesi gereken birinin vücudunun çoğu ya da yarısı yaralı olursa teyemmüm eder. Yarısından azı yaralı ise sağlam kısmını yıkar, yaralı kısmını mesh eder.

d-) Vakit çıkmadan önce suyu bulacağını umut eden kimsenin teyemmümü vaktin sonuna kadar geciktirmesi menduptur.

e-) Abdest almaya gücü yetmeyen bir kimse kendisine abdest aldıracak kişi bulamazsa teyemmüm eder.

f-) Suyu aramadan teyemmüm eden ve namaz kılan bir kimse yakın bir yerde suyun bulunduğunu öğrenirse namazı iade etmesi gerekir.

g-) Bir kimse aynı yerdeki topraktan birkaç defa teyemmüm edebildiği gibi, birçok kişi de aynı toprak üzerinde teyemmüm edebilir. (Şafi mezhebine göre aynı topraktan birden fazla teyemmüm edilmez) Çünkü toprak teyemmüm etmekle kullanılmış sayılmaz.

h-) Elli çolak olup suyu kullanmayan bir kimse yüzünü ve kollarını yere sürerek teyemmüm eder. Kolları ve ayakları kesik olan kimse de yüzünü yere sürerek teyemmüm eder, yüzünde yara varsa teyemmüm etmeden namazını kılar (1)

(1-Reddu’l-Muhtar, s. 1/229: Bedai, 1/44)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.