Teyemmüm şöyle yapılır: Kollar abdest alınacak şekilde sıvanır. Besmele çekilerek niyet edilir. Parmaklar açık bir halde eller kuru ve temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şey üzerine konur.
Eller önce ileri sürülür, sonra biraz geri çekilerek kaldırılır, yan yana getirilip birbirine hafifçe vurularak silkelenir. Ellerin içiyle yüzün tamamı mesh edilir. Eller ikinci defa toprağa vurulup hafifçe silkelendikten sonra sol elin içi ile sağ kol dirseklerle beraber, sağ elin içiyle da sol kol dirseklerle beraber bir kere mesh edilir.
1-) Teyemmümü gerekli kılacak bir özür bulunmak Suyun bulunmaması, yeteri kadar olmaması, su yolunda bir tehlike bulunması, suyun bir mil (yaklaşık 1850m.) den daha uzakta olması, suyun ancak içmeye yetmesi, suyun kullanma imkanının olmaması, suyu satın alınamaması veya suyun rayiç bedelin çok üstünde olması gibi sebepler teyemmümü mubah kılan özürlerden sayıldığı gibi bir kimsenin su kullandığı takdirde hasta olmaktan veya hasta ise hastalığın artmasından veya iyileşmesinin gecikmesinden endişe etmesi de teyemmümün yapılması için bir özür sayılır.
2-) Niyet. Teyemmüm ederken namaz kılmak, tilavet secdesinde bulunmak gibi abdestsiz caiz olmayan bir ameli yapmak için niyet etmek. Bu yüzden Kur’an veya ezan okumak, kamet getirmek, camiye girmek vb. için yapılan teyemmümle namaz kılınmaz. Çünkü bunların yapılması için abdestli olmak şart değildir. (Şafi mezhebine göre herhangi bir sünnet için alınan teyemmüm ile farz namaz kılınmaz)
3-) Teyemmümün yeryüzü cinsinden temiz bir şeyle yapılması. (Şafi mezhebine göre teyemmüm yalnız toprak ile yapılır)
4-) Meshi elin tamamı veya çoğu ile yapmak.
5-) Yüzü ve kolları kaplayacak şekilde mesh etmek.
6-) Elinin içini yere iki defa vurmak.
7-) Abdest almaya veya gusül yapmaya mani halın bulunmaması.
Kadınların hayız ve nifas hali devam ederken teyemmüm yapılmayacağı gibi, vücudun bir yerinden akan kan kesilmeden de teyemmüm yapılmaz. (Şafi mezhebine göre yapılır)
😎 Mesh edilecek yerlerde meshe mani bir durum olmamak. Örneğin, kollarına veya yüzüne mum veya sakız gibi şeyler yapışmış olan kimsenin önce onları gidermesi gerekir.