DOLAR
27,0398
EURO
28,8323
ALTIN
1.674,60
BIST
7.690,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Cuma Açık
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Tesettüre Giren Birisi Kıyafet Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir?

10 Ağustos 2021 08:00
570
Tesettüre Giren Birisi Kıyafet Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir?

tesettür giyim tavsiyeleri, tesettür nasıl olmalı, Kuran’a göre tesettür nasıl olmalı, boydan ince elbise tesettür sayılır mı, ümmetimin son dönemlerinde giyimli fakat çıplak bir takım kadınlar hadisi, namazda tesettür nasıl olmalı, kadının parfüm sürmesi caiz midir diyanet


Tesettürün El Ve Yüz Dışında Bütün Bedeni Örtmesi: Kadınların el-yüz ve ayakları dışında, sarkan saçları dahil bütün bedenleri namazda veya yabancı erkeklerin yanında örtülmesi gerekli olan avret yerleridir. El ve yüzün bir fitne korkusu bulunmadıkça namazda da namaz dışında da örtülmesi gerekmez. Sağlam görüşe göre ayakların da örtülmesi gerekir.

Örtünmenin gayesi zinadan ve yabancı erkeklerin sarkıntılık yapmasından sakındırmak olduğuna göre -ki böyle bir tehlike benim için mevcut değil diyecek olsanız bile kapanma zorunluluğu mevcuttur-,

Giysinin parça sayısına bakmaksızın aşağıda açıklayacağımız nitelikleri taşıması gerekir. Altını göstermemesi, bol olması, karşı cinsin giysisine benzememesi (kadının erkeğe, erkeğin de kadına benzemesi) bu nitelikler arasında sayılabilir.

Tesettür Kıyafetinin Altını Göstermemesi Ve Beden Hatlarını Belli Etmemesi

Örtünün sık dokunmuş ve altını göstermeyen kalınlıkta olması gerekir. Ten rengini gösterecek derecede ince olan giysi ile kadın örtünmüş sayılmaz. Bu yüzden derinin beyazlığı veya kırmızılığı belli olan elbise ile kılınan namaz geçerli olmaz ve bununla örtünmesi gerçekleşmez.

Eğer giysi kalın olmakla birlikte uzvu belli ederse ve hacmi ortaya koyarsa, bu çirkin görülmekle birlikte namaz geçerli olur. Çünkü bundan kaçınmakta güçlük vardır.

Şafii Mezhebine göre vücut hatlarını belli eden böyle bir giysi ile namaz kılmak, kadınlar için mekruhtur, erkeklerin de dar giysiyi terk etmesi daha uygundur.

Şu hadis-i şerifte giyimli fakat çıplak kadınların dünya ve ahiretteki sıkıcı halleri anlatılır: Ümmetimin son dönemlerinde giyimli fakat çıplak bir takım kadınlar olacak, bunların başlarının deve hörgöcü gibi bulunacaktır. Bunları lanetleyin, çünkü onlar lanetlenmişlerdir. Başka bir rivayette cennete giremez ve cennetin kokusunu bile alamazlar ilavesi vardır.

Örtünmenin gayesi ve örtünme ayetlerindeki genel anlam dikkate alındığında hür veya köle ayrımı yapılmaksızın, bütün mümin kadınların örtünme hükmü kapsamına girdiği de söylenmiştir.

Nitekim Hz Peygamber (s.a.v): ‘Allah’ın kullarının mescitlere gitmelerine engel olmayınız’ buyurduğu halde, onun vefatından sonra, ashab-ı kiram kadınları beş vakit namaz için mescide çıkmaktan menetmişlerdir. Hatta Hz Aişe (r.a)’nın şöyle dediği nakledilmiştir: Hz Peygamber (s.a.v) günümüze kadar yaşasaydı, İsrail oğulları kadınlarının menedildiği gibi, bugün ki kadınları mescitlere çıkmaktan menederdi.

Sonuç olarak;

Kadınların ve yetişkin kız çocuklarının namazda baş örtüleri ve altını göstermeyen bolca olan elbiselerle örtünmeleri gerekir.

Eğer giysi ince veya dar olup vücut hatlarını belli ederse, üstüne bolca bir dış giysi veya sabahlık gibi bir örtü giymeleri tesettürü tamamlar. Evden dışarı çıkarken veya evde yabancı erkeklerin yanında baş örtüsü ve cilbab denilen dış giysilerini örtünmeleri İslam’ın öngördüğü örtü şeklidir. Bu da el-yüz ve topuklardan alt kısım ayaklar dışında tüm bedenin altını göstermeyen ve bolca giysilerle örtülmesinden ibarettir.

Kadının Evden Dışarı Çıkarken Koku Sürünmemesi Gerekir

Hz Peygamber (s.a.v) güzel kokuyu sever ve ashabına da kokulanmalarını tavsiye ederdi. Hadislerde şöyle buyrulmuştur: ‘Bana dünyadan kadın, güzel koku ve gözümün aydınlığı namaz sevdirildi’. ‘Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Utanma, kokulanma, diş temizliği ve evlenme’

Kadınlar aile içinde veya kendi cinslerinin topluluklarında koku sürünebilir. Ancak evden dışarı çıkarken, mescitte ya da yabancı erkeklerin bulunduğu yerlerde kokulanmaları, bu erkeklerin dikkatlerini kadınların üstüne çevirmesine yol açar.

Bu durumda da erkeğin kalbi onunla meşgul olmaya başlar. Bu durumun mescitte meydana gelmesi, namazda ki huşu’ya engel olabilir. Saflar dolusu kadınların çeşitli parfümler sürünerek mescide geldiği düşünülürse, mescidin havasını bu kokuların sarması İslam’ın hoş karşılamadığı bir durumdur.

Hz Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: ‘Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkarsa ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse, zinaya bir adım atmış olur’

Kadınların Erkeklerin Giysisine Benzememesi Gerekir

Allah Resulü (s.a.v): Giyim, beden veya davranışları ile erkeğe benzemeye çalışan kadına, kadına benzemeye çalışan erkeğe lanet etmiştir. Hadislerde şöyle buyrulur: Kadınlardan erkeklere benzeyenlerle, erkeklerden de kadınlara benzeyenler bizden değildir. Yine bir başka hadis-i şerif de buyuruyor ki:

Üç kimse vardır ki cennete giremez ve kıyamet günü Allah onlara rahmet nazarı ile bakmaz. Ana-babasını dinlemeyen kimse (şeriat kanunlarına aykırı olmadığı sürece), Erkeklere benzemeye çalışan kadın ve eşini kıskanmayan koca’

Evli kadınların tesettüründen kocaları sorumlu olduğu gibi, kız çocuklarının evleninceye kadar tesettür ile ilgili problemlerinden, birinci derecede babası sorumludur.

Çocukla uzun süre birlikte olan, onun eğitim ve terbiyesi ile yakından ilgisi bulunan anne de ikinci derecede sorumludur. Ayette şöyle buyruluyor: ‘Ey iman edenler! Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden kendinizi ve ailenizi koruyun (1)’. Hadis-i şerif de ise şöyle buyrulmuştur:

Sizin hepiniz birer çobansınız ve hepiniz yönettiğiniz kişilerden sorumlusunuz. Erkek ailesinin çobanıdır ve kıyamet gününde onlardan sorumlu olacaktır’

İmam Şafii (ö:204 / 819) anne-babanın bu konudaki sorumluluğunu şöyle belirtir: Babaların ve anaların çocuklarını terbiye etmeleri, onlara temizliği ve namazı öğretmeleri, eğer bu konuda ihmal gösterirlerse onları hafifçe dövmeleri gerekir. Bunun yanında çocuklara diğer dini görevleri, zina, eşcinsellik, içki, yalancılık ve gıybet gibi fiillerin haramlığını da öğretirler.

Erkeğin Tesettürü

Elmalılı Hamdi Yazır (ö: 1358 / 1939) erkeğin avret mahalli ile ilgili olarak şöyle der: İnsanın avret mahalli, bilinen cinsel organdan ibaret değildir, apış arası denilen açıklık boyunca uzar ki, bunun azamisi topuklara kadar varırsa da en yakın bilinen azı, diz üstü oturulduğunda belirleneceği üzere göbek altından dizlere kadardır. Bunun için erkeklerde korunması ve örtülmesi farz olan bir avret mahalli, bu bilinen en az miktardır. Fazlasını örtmek ise müstehaptır.

Küçük Çocukların Avret Yeri Neresidir ve Kaç Yaşında Başlar?

Bunun sınırı dört yaşa kadardır. Bu yaştan küçük olan erkek veya kız çocuklarının bedenine bakmak veya dokunmak mübahtır. Sonra kendilerine cinsel istek duyulabilecek çağa kadar, yalnız haya yerleri avret yeri sayılır ve örtülmesi gerekir.

Daha sonra erkeğin olmadıkça, on yaşına kadar sadece ön ve arka uzuvları ve bunların çevresi ile uyluklar avret yeri kabul edilir. Çocukların on yaşından sonra erkek olsun, kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır.

Şafii’lere göre: Küçük kız çocuğunun avret yerleri namazda ve namaz dışında büyük kadınlar gibidir.

Kaynak: Hamdi Döndüren / Delilleriyle Aile İlmihali / bkz: 54-62 (1-Tahrim 6)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.