Cenaze gömüldükten sonra telkin verilmesinin hükmü; Erginlik çağına gelmiş bir Müslümanın kabri başında telkin vermek caizdir. (Şafi mezhebine göre sünnettir) Bu vesile ile meleklerin sorularına vereceği cevabı kolaylaştıracağı umulur
Telkin şöyle yapılır:
Defin işi bittikten sonra telkin okuyan kişi kabrin baş tarafına, ölünün yüzüne karşı geçer. Kendisinin annesinin adını vererek örneğin; “ey Fatma oğlu Ahmet (veya Fatma kızı Ayşe)” diye üç kere seslendikten sonra şöyle der:
اَذْﻛُﺮْ ﻣَﺎ ﻛُﻨْﺖَ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﻣِﻦْ ﺷَﻬَﺎدَةِ اَنْ ﻟَﺎٓ اِﻟٰﻪَ اِﻟَّﺎ اﻟﻠّٰﻪُ وَاَنَّ ﻣُﺤَﻤَّﺪًا رَﺳُﻮلُ اﻟﻠّٰﻪِ وَاَنَّ اﻟْﺡَﻨَّﺔَ ﺣَﻖٌّ وَاﻟﻨَّﺎرَ ﺣَﻖٌّ وَاَنَّ اﻟْﺒَﻌْﺚَ ﺣَﻖٌّ وَاَنَّ اﻟﺴَّﺎﻋَﺔَ اٰﺗِﻴَﺔٌ ﻟَﺎ رَﻳْﺐَ ﻓِﻴﻬَﺎ وَاَنَّ اﻟﻠّٰﻪَ ﻳَﺒْﻌَﺚُ ﻣَﻦْ ﻓِﻰ اﻟْﻘُﺒُﻮرِ وَاَﻧَّﻚَ رَﺿِﻴﺖَ ﺑِﺎﻟﻠّٰﻪِ رَﺑًّﺎ وَﺑِﺎْﻟﺎِﺳْﻠَﺎمِ دِﻳﻨًﺎ وَﻣُﺤَﻤَّﺪٍ ﺻَﻠَّﻰ اﻟﻠّٰﻪُ ﻋَﻠَﻴْﻪِ وَﺳَﻠَّﻢَ ﻧَﺒِﻴًّﺎ وَﺑِﺎﻟْﻘُﺮْاٰنِ اِﻣَﺎﻣًﺎ وَﺑِﺎﻟْﻜَﻌْﺒَﺔِ ﻗِﺒْﻠَﺔً وَﺑِﺎﻟْﻤُﻮْٔﻣِﻨِﻴﻦَ اِﺧْﻮَاﻧًﺎ
“Hayatında inandığın ve inanmaya devam ettiğin şekilde “Eşhedü en la ilahe illellah ve enne Muhammeden Resülullah” şehadetini söyle. Muhakak cennet haktır. Cehennem haktır. Öldükten sonra dirilmek haktır. Kıyamet haktır; hak olduğunda şüphe yoktur.
Cenab-ı Allah kabirlerde yatanları diriltip hesap için mahşerde toplayacaktır. Allah’ın Rab olduğuna, dinin İslam olduğuna, Muhammed (s.a.v.)’in peygamber olduğuna, Kur’an’ın rehber, Kabe’nin kıble ve mümünlerin kardeş olduğunu kabul ettiğini hatırla.”