DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Takva Kavramı | Diyanet İlmi Dergisi

Takva Kavramı | Diyanet İlmi Dergisi
16 Aralık 2022 01:57
0

Kur’an-ı Kerim’de takva kelimesi 232 defa geçmektedir. Mahiyetlerden, kötülüklerden korunup kaçınma, ve Allah’tan saygı korkusu ile korkma manalarına gelen Takva kavramının Kur’an’da bu kadar çok zikredilmesi onun şerefinin yüceliğindendir.

Şeriata göre takva, ahirette insana zarar verecek şeylerden, günahlardan sakınmadır. Üç derecesi vardır:

  • En küçük derecesi Allah’a eş katmaktan ve küfürden sakın­mak, bunlardan temizlenmektir. Bu, avam takvasıdır.
  • Alimlerin ekseriyetine göre büyük günahlardan, bir kısmına göre de onlarla birlikte küçük günahlardan ve tahrimi kerahetlerden sakınmaktır. Bu, havas takvasıdır.
  • Tenzihi kerahetlerden, hatta mubahlardan, hatta Allah’tan başka her şeyden kaçınmaktır ki bu da havassu’l-havas, yani ariflerin takvasıdır.

Bizim asıl memur olduğumuz takva ikinci derecedekidir.

Hz. Ali (r.a) takvayı şöyle anlatıyor:

  • O, günahta ısrarı, taat ve ibadette böbürlenmeyi terk etmektir. İnsan Cehennemden onunla korunur, Cennet ve Cemale (Cenab-ı Hakkın fazlı başta olmak üzere) onunla kavuşur.

Takva, ibadet ve taatların kemal derecesidir. Allah korkusu takvanın başlangıçlarındandır. Takva sıfatlarına nail olanlara muttaki denilir.

“İmam Birgivi”, “Tarikat-i Muhammediyye” adlı meşhur kitabında şöyle der:

“Ben takvanın faziletine dair olan bütün ayetleri bir arada zikretmek istedim. Kur’an’da bu hususta pek çok ayet buldum. Hayırlı hasletlerden hiçbiri Kur’an’da bu kadar ehemmiyetle anılıp övülmemiştir.

Ey Allah’ın likasına aşık, rızasını talip, yoluna salik olan, o ayetleri güzelce okuyup düşün ki Allah nezdinde şeref ve itibâr kazanmak, ibadet ve taat makbul olmak, onun veli kulları arasına katılmak; sevgili olmak, tezkiye edilmiş bulunmak, iyi akıbete, Hakkın rızasına kavuşmak, ahireti, cenneti kazanmak, ahirette takva libası giymek ancak takva sahibi olmaya bağlıdır.

Allah, kullarını onunla imtihan etti, ibadeti, kısası, orucu, hakkı açıklamayı, peygamberler vasıtasıyla inzal; adaleti, affı, insanlar arasında yardımlaşmayı ona ulaşmaya birer vesile kıldı. Feyz ve bereketi, meleklerin yardımına mazhariyeti, dünya ve ahiret darlıklarından kurtulmayı, umul­mayan yerlerden hesapsız rızıklar vermeyi, kolaylıklara ermeyi, mükafatı büyütmeyi, amelleri yararlığa götürmeyi hep ona kıldı. Hakla batıl onunla ayırt edilir, sermedi saadete onunla kavuşulur…”.

“İmam Birgivi”nin takvanın temîn ettiğine işaret buyurduğu bütün bu iyilikler Kur’an-ı Kerim’de bu babta varit olan ayetlerin meallerinden ilahi parıltılardır. Cenab-ı Hak cümlemizi -mübarek Ramazan hürmetine- muttakiler zümresine ilhak etsin, amîn.

Kaynak: Hasan Basri Cantay / Diyanet İlmi Dergisi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.