DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Şeytanın Kötülüğünden Korunmak | İmam Gazali

Şeytanın Kötülüğünden Korunmak | İmam Gazali
26 Aralık 2021 06:00
0

Şeytanın insana vereceği vesveseden emin olunamayacağına göre, şeytanın vereceği vesveseye hazırlıklı olmak icap eder mi? Yoksa Allah’a tevekkül edip ibadetle uğraşarak şeytanı hiç akla getirmemek mi icap eder ?

Bu konuda ileri sürülen üç görüş vardır;

1.Görüş: Basra alimlerinin bir kısmı; şeytanın kuvvetli insanlara vesvese veremeyeceğini, onların bütünüyle Allah’a bağlanıp onun sevgisiyle uğraşıp ibadet ettiklerini, şeytanın onlara karşı etkili olamayacağını bildiğinden, onla ilgisini kestiğini ileri sürmüşlerdir.

Bu ihtiyaçların, zayıf ve acizlerin içki içip, zina yapmalarından ümidini kestiği gibi. Aslında böylelerine mubah olan dünyalık, şarap ve domuz eti gibi gelir. Onlar dünya ile ilgilerini kestiklerinden, şeytanın bunları yollarından alıkoyma ümidi tamamen kaybolmuştur. Bu sebeple böyle insanların şeytandan korkuları kalmamıştır.

2.Görüş: Şam alimlerinden bir kısmı, şeytandan ancak tevekkül ve bilgisi az olan kimseler korkar. Bir kimse Allah’ın tedbirinde olmadığını kesin olarak bilen kimse, Allah’tan başka kimseden korkmaz ve şeytanında hüküm veremeyen ve iradesi olmayan aciz bir mahluk olduğunu;

Yalnız ve yalnız Allah’ın iradesinin tecelli edeceğini, bunu bilenlerin başka bir kimseden korkmalarından dolayı da utanmaları gerektiğini de bilmeleridir. Allah’ın varlığına ve birliğine kesin olarak inanan kimsenin bu inancı, onun başka kimselerden korkmasına engel olur.

3.Görüş: İlim ehlinden bir kısmı da şartlar ne olursa olsun, şeytandan korunmak gerektiğini söylemişlerdir.

Şeytanın Aldatmalarına Aldananların Görüşleri

Bu Üç Görüşün Açıklaması;

Basra alimlerinin dediği ‘Kuvvetli müminler, kendilerini dünyadan uzaklaştırıp ahirete bağlandıklarından, şeytanın onlara zararı olamaz’ sözleri şeytanın bir aldatması ve tuzağından başka bir şey değildir. Çünkü Peygamberler bile kendilerini şeytanın vesveselerinden ve onun fesatlıklarından kurtulamamışlardır. Onların durumu böyle iken geride kalanların kurtuluşu nice olur? Çünkü şeytan yalnızca şehvet ve dünya sevgisi yönünden vesvese vermez.

Allah’ın isimlerinde ve sıfatlarında yenilikleri ve sapıklıkları güzel gösterir. Yine bunlara benzer birçok yönlerden insanları Allah yolundan caydırmaya çalışır. Bu sebeple şeytanın vesvesesinden kimse kendini kurtaramaz.

Yüce Allah buyuruyor ki; ‘Ey (Resulüm), biz senden önce hiç bir Resul ve Peygamberlik görmedik ki, bir şey temenni ettiği zaman, şeytan onun arzusuna şüpheler karıştırmasın (Hac Süresi’52)’

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; ‘Kalbimden öyle şeyler geçer ki, onlar için günde yüz defa Allah’a sığınırım’

Resulüllah Efendimizin şeytanı Müslüman olmuş, ona hayırdan başka hiç bir şey emretmediği, onun durumu bu merkezde iken, diğer Peygamberler ve Peygamberimizden daha çok Allah’ın sevdiklerini ve bu sebeple de şeytanın kendilerine bir şey yapamayacağını iddia edenler kendilerini aldatan gafillerin ta kendileridir.

Adem Peygamber ile zevcesi Havva; Sevinç yeri olan Cennette bile onun vesvesesinden kurtulamamışlardır. Halbuki daha önce Yüce Allah onlara buyurdu ki; ‘Biz de Adem’e dedik ki: Şüphesiz şeytan sana ve zevcene düşmandır. Sizi sakın cennetten çıkarmasın, sonra zahmet çekersiniz (Ta’ha Süresi 17-9)’.

Cennetin bütün nimetleri onlar serbest bırakıldığı halde, sadece bir ağaçtan yemeleri yasaklanmıştı. Gene de şeytanın vesvesesinden kurtulamamışlardır. Emin ve sevinme yeri olan Cennette bile bir peygamber kendini şeytanın tuzağından kurtaramazsa, sıkıntı-zorluk -şehvet ve haramlar diyarı olan dünyada başkalarının şeytanın tuzağından emin olması nasıl olur?

Allah bütün insanları şeytandan korkutmuş ve dikkatli olmalarını istemiştir

Yüce Allah buyuruyor ki;

Ey Ademoğulları! Çirkin yerlerini kendilerine göstermek için ebeveyninizin (Adem ile Havva’nın) elbiseleri soyularak, şeytan onları cennetten nasıl çıkardıysa, sakın size de bir bela yapmasın. Çünkü şeytan ve kabilesi sizi kendilerini göremeyeceğiniz yerlerden görürler (A’raf’27)

Kur’an insanları şeytana karşı dikkatli olmaya çağırırken ve onları korkutmuşken, ondan korkmamak nasıl iddia edilebilir? Allah’ın emrettiği şekilde ondan sakınmak, Allah’ın sevgisi ile uğraşmaya aykırı değildir.

Allah’ı sevmek, ancak onun emrine uymakla olur. O da kafirlerden sakınıp korunmayı emrettiği gibi, insanların düşmanı olan şeytandan da sakınmaya davet etmiş ve emretmiştir.

Yüce Allah buyuruyor ki; Tedbirli olarak silahlarını yanlarına alsınlar (Nisa’102)

Yüce Allah buyuruyor ki; Siz de düşmanlara karşı, gücünüzün yettiği kadar kuvvetle savaş için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın (Enfal Süresi’62)

Bu ayetlerde görüldüğü gibi Allah görünen düşmana karşı tedbirli olmanı ve düşmanlarından sakınmanı istiyor ki, bu sana da borçtur. Yine bunun gibi görünmeyen; yani senin göremediğin, fakat seni gören düşmanına karşı da kendini koruman sana öncelikle yapman gereken bir borçtur.

İslam büyüklerinden İbn Muharız diyor ki; Senin görebildiği av, eğer seni göremiyorsa onu avlaman gayet kolay olur. Fakat seni görüp de senin göremediğin avın tuzağına düşmekten korkulur

İbn Muharız söylediği bu sözleri ile şeytanı işaret etmiştir. Göremediğin düşmanından korkmaman mümkün mü? Kahrolursun. Fakat şeytana karşı gafil davranır da kendini  savunmuş olursun. Fakat şeytana karşı gafil davranırsa kendini savunamazsan, cehennemin elim azabına çarptırılır ve ona layık olursun. Allah’ın sana korkmanı emrettiği şeye kulak asmaman, Allah ile meşgul olmadığını gösterir.

Yüce Allah’ın insanları korkuttuğu şeye kulak asmamak, Allah’ın emirlerine uygun hareket etmiştir demek değildir. Bu açıklamamızdan da şeytandan korkmak tevekküle aykırıdır diyen ikinci görüşün de yanlış olduğu anlaşılır. Çünkü orduyu toplamak, hendek kazmak, silahlanmak, kalkan takmak, Resulüllahın tevekkülüne aykırı olmuyor da Allah’ın korkuttuğu ve kullarına korkmaları için emir verdiği bir şeye duyulan korku tevekküle nasıl aykırı olur?

İyiliği ve kötülüğü yaratan, öldüren ve hayat verenin yalnız Allah olduğunu bildikten sonra

Yüce Allah buyuruyor ki; Siz de düşmanlarına karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvetle bağlanıp, beslenen atlar hazırlayın (Enfal’60)

Kaynak: İmam Gazali / İhya Ulumi’d-Din / C:3 / bkz: 881-884

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.