DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
8°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Caiz mi ?

Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Caiz mi ?
2 Kasım 2021 23:30
0

İki mümin dini nikahla evlenince, resmi nikaha ihtiyaç var mıdır? Resmi nikahın bulunmaması ne gibi sakıncalar doğurur?

Cevap: Resmi nikah olmaksızın yalnız İslami kurallara göre akdedilen nikah geçerli olur. Çünkü Hanefilere göre; akıllı ve ergin bir erkekle yine akıllı ve ergen bir kız, iki erkek şahidin yanında evlenseler bu akit geçerli olur. Şafiiler buna evlenecek kızın velisinin iznini eklerler. Böyle bir evlilik meşru sayılır.

Ancak resmi nikah yapılmaksızın yalnız dini nikahın varlığını günümüz devlet sistemi kabul etmediği için böyle bir nikah yaptırımsız kalır. Taraflar doğacak nesilleri İslami hükümlere  tam olarak uydukları sürece bir sakınca çıkmayabilir.

Anlaşmazlık olur ve ayrılık vuku bulursa kadının ve çocukların haklarını almaları güçleşir. Mehir, nafaka ve çocukların bakım konusundaki anlaşmazlıklar kocanın insafına terk edilmiş olur. Çocukların nesebi baba üzerine kayıt yapılmadığı için babanın ölümü durumunda eşin ve çocukların miras haklarını almaları yine sulh yoluyla olabilir. Anlaşmazlık durumunda hak almak mümkün olmaz

Sonuç olarak;

İslami nikah yanında resmi nikahın yapılmış olması bir çeşit karşılıklı hakların güvence altına alındığı anlamına gelir. Ancak bir İslam toplumunda evlenme ve boşanma konularının kişilerin inanç değerleri dikkate alınarak düzenlenmesi din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir.

Kaynak: Hamdi döndüren / Delilleriyle Aile İlmihali  / bkz: 588

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.