Dinimiz; insanların öldükten sonra tekrar diriltileceklerini bize bildirmiştir. Bu gerçeğe inanmak gerekir. Zira öldükten sonra dirilmek akla da uygundur. Yoktan var etmeye gücü yeten Yüce Allah, öldürdükten sonra da pekala diriltmek gücüne sahiptir.
Nitekim;Yüce Allah buyuruyor ki; O, bu çürümüş kemiklere kim can verebilir? dedi.
De ki; Onları ilk yoktan var eden tekrar diriltir (Yasin Süresi 78-79)Yüce Allah ilk yaratmayı, tekrar yaratmaya delil göstermiştir. Yine Yüce Allah buyuruyor ki;
Sizin (topunuzun) yaratılmanız da, tekrar diriltilmeniz de tek (kişiyi yaratmak ve diriltmek) gibidir (Lokman Süresi 22)
Mezarda münker-nekir adlı iki melek tarafından sorguya çekileceğine inanmaktır. Buda mümkündür.
Zira bu hususta iddia edilen şey, meleklerle olan konuşmayı anlayacak şekilde vücudun bazı organlarının canlanması demektir.
Buda mümkündür. Ölüyü hareketsiz görmemiz, ona sorulan soruları duymamamız buna engel olmaz
Zira uykuda olan kimse de,hareketsiz durdukları halde, rüyalarında gördükleri şeylerin, öldükten sonra bile zevk veya ızdırabını duyarlar. Etrafındakiler hiç bir şey duymadıkları halde, Peygamberimiz Cebrail’i görür ve onun dediklerini duyar. Onun dediklerinden ancak Yüce Allah’ın dilediği kadarını anlayabilirdi
Mezardaki işkenceye inanmaktır. Bunu da dinimiz bize bildirmiştir.
Yüce Allah buyuruyor ki; “Sabah-akşam cehenneme sunulurlar. Kıyamet günü Firavunun adamlarını en şiddetli azaba sunun”denir. (Mümin Süresi 46)Peygamber Efendimizin ve diğer İslam büyüklerinin kabir azabından Yüce Allah’a sığındıkları meşhurdur. Onun için mezardaki azap mümkündür ve bunu kabul etmek gereklidir. Hatta ölünün parçalara bölünüp, çeşitli hayvanların karnında bulunmaları bile,yine bu azaba engel değildir
Mizan (tartı) ya inanmaktır. Amellerin tartılacağına inanmak gerekir.
Yüce Allah buyuruyor ki; Kıyamet günü için, adalet mizanlarını (terazilerini) kurarız (Enbiya Süresi 47)
Sırat Köprüsüne İnanmak: Sırata inanmaktır. Sırat cehennem üzerinde kurulmuş, kıldan ince,kılıçtan keskin bir köprüdür
Yüce Allah buyuruyor ki; İşte onları cehennem sıratına (yoluna) götürün ve onlara tutun. Zira onlar mesuldürler (Saffat Süresi 23-24)
Cennet ve Cehennemin Varlığına İnanmak: Cennete, cehenneme ve bunların şu anda var olduklarına inanmaktır.
Yüce Allah buyuruyor ki; Rabbinizin mağfiretine ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için, eni gökler ve yer kadar olan Cennet’e koşun (Al’i İmran Süresi 133)
Peygamber’den (s.a.v) gelen dört imamın hak olduğunu bilmektir. Peygamber’den sonra sırasıyla;
(Allah hepsinden razı olsun) imamlık yapmışlardır
Sahabenin Üstünlüğü ve Dereceleri: Sahabenin üstünlüklerini halifelik sıralarına göre bilmek gerekir.Zira gerçek üstünlükleri Yüce Allah yanında sahip oldukları üstünlüklerdir. Bunu da ancak Peygamber Efendimiz bilebilir.
İMAMLIĞIN ŞARTLARI: İmamlığın (dini devlet başkanlığının şartlarıdır)
Müslüman ve mükellef olmaktan başka imamlığın beş şartı vardır;
Bu özellikleri taşıyan birden fazla aday olduğu zaman, oylama ile seçim yapılır. Çoğunluğa uymayanlar, asidirler, bunları yola getirmek gerekir
Kaynak: İmam gazali / el-ihya / C:1 / bkz: 305-310