DOLAR
19,0171
EURO
20,3919
ALTIN
1.210,84
BIST
4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C

Peygamberimize Vahyin Geliş Şekilleri & e-ödev

Peygamberimize Vahyin Geliş Şekilleri & e-ödev
12 Aralık 2021 23:00
0

Vahyin mahiyetini bilmek ve kavramak, o hali yaşamayan biz insanlar için imkansızdı. Bu itibarla biz beşer açısından, vahyin makul ve zaruri olduğunu kabul eder, özü ve mahiyetiyle ilgilenmeyiz. Vahyin geliş şekillerini de, peygamberlerin dışında hiç bir insan idrak edemeyeceğinden, bunu aklı muhakeme ile değil ancak onların (peygamberlerin) bildirmesiyle öğrenebiliriz.

Kur’an-ı Kerim de, vahyin üç türünden bahsedilir.:

“Allah bir insanla ancak vahiy yoluyla veya perde arkasından hitap ederek yada aracı bir melek göndererek, dileklerini onun vasıtasıyla elçisine vahyeder (Şura Süresi 51)”.

İslam Dini de vahiy, ayette bildirildiği üzere şu üç husustan birine irca ile gerçekleşe gelmiştir;

  • Cenab-ı Allah’ın, peygamberin kalbine mesajı doğrudan bırakmasıyla (ilka)
  • Peygamberlerin, his ve kulak gibi zahir ve batın alıcılarına ve isteklerini duyurmakla
  • Belli bir şekil ve surete bürünmüş vahiy getirmekle vazifelendirilen bir meleği elçi olarak göndermesiyle

Cenab-ı Hak emir ve mesajlarını, fevkalada donanımlı insanlar olan perygamberan-ı izame, bu üç yoldan biriyle duyurmuş ve çoğunluk itibariyle bu konuda bir melek istihdam ederek kendi sistemini insanlara talim buyurmuştur. Kur’an ve Sünnet-i Sahiha, vahiy meleğinin Cibril (cebrail a.s) olduğunu bildirmişlerdir.

  • Peygamberler vahiy alma esnasında şuur halindedirler.

Kendilerini ve şuurlarını kaybetmek değil, bilakis şuurlarının teksifi (sırf şuur kesilmeleri) söz konusudur. Peygamberlerle alakalı bu duruma, Peygamber Efendimizin (s.a.v) şahsında, Allah şöyle dikkat çekiyor.:

“….Vahyi çarçabuk bellemek için dilini kımıldatma, onu toplamak ve kıraatini sabit kılmak, Bize aittir. Biz sana Kur’an-ı okuyunca, sen de onun okunuşuna tabi ol (Kıyame Süresi 16-18)”. Bu ayet vahiy esnasında bir peygamberin bütün dikkat ve şuurunu muhafaza ettiğini gösterir.

Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslüman’ın Yol Haritası / Sayfa: 108

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.