Orucun Farz olmasının şartları:
Orucun Sahih Olmasının Şartları:
1- İslam: Oruç Müslüman olmayana farz değildir. Çünkü o, ilk önce iman etmekle mükelleftir. Bu yüzden Müslüman olmayanın orucu da geçerli değildir.
2- Akıl: Akıl hastalarına oruç farz değildir. Ramazanın bir kısmında deliren sonra aklı başına gelen kimselere akıllandıkları andan itibaren oruç farzdır. Geçen günleri de kaza etmeleri gerekir (Şafi mezhebine göre geçen günleri kaza etmeleri gerekmez). Fakat bir kimsenin delirmesi ramazanın başından sonuna kadar devam etse, sonradan iyileşmekle kendisine kaza gerekmez.
3- Büluğ: Erginlik çağına girmeyen çocuklara oruç farz değildir. Ancak mümeyyiz bir çocuğun tutacağı oruçlar nafile olarak geçerlidir.
1- Hayız ve nifastan temizlik: Hayız ve nifas halinde olan kadınların oruç tutmaları sahih değildir. Temizlendikten sonra oruçlarını kaza ederler.
2- Niyet: Orucun sahih olması için niyet etmek şarttır. Niyet olmaksızın tutulan oruç geçerli değildir.
1- Sıhhat: Oruç tutmak, sağlıklı kimselere farzdır. Hastalar hastalığı esnasında oruç tutmakla yükümlü değildirler. Ancak iyileştikten sonra tutmadığı günleri kaza etmeleri gerekir.
2- İkamet: Oruç mukim olanlara farzdır. Yolcular, yolculuk esnasında oruç tutmakla mükellef değillerdir. Yolculukları bitince oruçlarını kaza etmeleri gerekir.