DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

Oruç Kefareti Nasıl Ödenir ?

21 Şubat 2022 18:14
344
Oruç Kefareti Nasıl Ödenir ?

Ramazan orucunu kasten, bilerek ve herhangi bir özür olmaksızın bozmak, kaza ile birlikte iki ay peşi peşine kefaret orucu tutmayı da gerektirir.

Ramazan ayında oruçlu iken, bile bile her kim düz veya ters cinsel ilişkiye girer veya kendisiyle cinsel ilişkiye girilirse bu durumda o kimsenin, o günün orucunu kaza etmesi ve zıhar yapan kimse gibi kefareti yerine getirmesi gerekir.

Cinsel ilişkide boşanma şartı aranmaz. Çünkü boşalmadan cinsel ilişki gerçekleşmiş kabul edilir. Şehveti söndürdüğü için anal ilişki de kefareti gerektirir.

Cinsel ilişkiye gönüllü olarak giren kadının da orucunu kaza etmesi ve kefareti yerine getirmesi gerekir. Çünkü cinsel ilişki, iki kişi tarafından gerçekleştirilen bir fiildir. Dolayısıyla taraflardan biri için hangi hüküm gerekirse, diğeri için de aynı hüküm gerekir.

Kadınla zorla ilişkiye girilmişse bu durumda kadının kefareti yerine getirmesi gerekmez. Kadın kocasını cinsel ilişkiye zorlamışsa bu durumda da her ikisine de hem kaza hem kefaret gerekir.

Bu konuda İmam Muhammed şöyle demiştir: Bu durumda ikrah gerçekleştiği için adama kefaret gerekmez. Kadın, fecrin doğduğundan haberi olmayan kocasından bu gerçeği saklarsa ve onunla birlikte olsa, sadece kadına kefaret gerekir.

Ebu Hureyre(r.a)’den rivayet edilen başka bir hadis-i şerifde: Bir kimse Ramazan ayında orucunu bozmuştu. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ona bir köle azat etmesini, buna gücü yetmiyorsa iki ay oruç tutmasını, bunu da yapamıyorsa altmış fakiri doyurmasını emretti.

Oruç tutmama; hastalık, yolculuk, hayız, nifas ve benzeri özürler sebebiyle olabilir.

Cinsel ilişki veya farklı bir nedenle orucunu bozan kimsenin orucunu kaza etmesi gerektiği hususunda Ebu Hureyre’den şu hadis delil getirilmiştir: Herhangi bir mazeret veya hastalık olmadan Ramazan orucunu kasten bozan kimse, her Allah’ın günü oruç tutsa yine de o orucu kaza etmiş olmaz.

Kefareti yerine getirmesi gereken bir kadın hayız olur veya tuttuğu orucu bozmasını gerektirecek derecede hasta olursa kefaret düşer. Çünkü o gün oruç tutmak, o kişiler hakkında farz olmaktan çıkmıştır. Kefaret ise kişinin oruç tutması gereken günde oruç tutmaması durumunda söz konusu olur. Kefaret Allah hakkı olarak sabit olur. Ancak hastalık ve hayız kişinin elinde olan bir şey değildir. Bu konuda ne erkeğin, ne de kadının bir rolü vardır

Kefareti yerine getirmesi gereken kadın veya erkek yolculuğa çıkarsa, kefaret düşmez. Kişi zorla yola çıkarılsa bile kefaret düşmez. Çünkü kefaret Allah’ın hakkıdır. Yolculuk bunu ortadan kaldırmaz. Zira yola çıkmak insan iradesiyle olan iştir.

Kaynaklar

  • Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi Fıkhı / bkz:361-362
  • Türkiye Diyanet Vaakfı / İlmihal / C:1 / bkz:411
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.