DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
15 Eylül 2023 02:30
7

Namaz müminlere belirli vakitlerde farz kılınmıştır. Mesela; Sabah namazının vakti, fecirden (tan yerinin ağarmaya başlamasından) güneşin doğmasına kadar olan, zamandır. Fecir sabaha karşı doğu ufkunda yayılmaya başlayan bir aydınlıktır. Sabah namazını tan yerinin ağarmaya başlamasıyla kılmak caiz ise de ortalık aydınlanıncaya kadar geciktirmek müstahabtır.

Bu geciktirmenin en son sınırı şayet namaz bozulacak olsa sünnetiyle beraber yeniden kılınabilecek bir zamana kalıncaya kadar olmalıdır. Bu güneşin doğmasına 30 dakika kadar kalan süredir. Yalnız Kurban Bayramı‘nın ilk günü Müzdelife’de bulunan hacıların o günün sabah namazını fecir doğmaya başlayınca henüz ortalık karanlık iken kılmaları daha faziletlidir. (Şafi mezhebine göre sabah namazının erken kılınması her zaman için daha faziletlidir)

Öğle namazının vakti, güneşin tam tepe noktasından batıya yönelmesiyle başlar. İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed`e göre her cismin gölgesi bir misli, İmam-ı Azam’a göre iki misli oluncaya kadar devam eder. Güneş tam tepe noktasında iken cismin yere düşen gölgesi (feyz-i zeval) bunun dışındadır. (Şafi mezhebine göre de öğle namazının vakti bir cismin gölgesi bir misli oluncaya kadar devam eder). Cuma namazının vakti, tam öğle namazının vakti gibidir.

İkindi namazının vakti, öğle namazının vakti çıktıktan sonra başlar, güneş batıncaya kadar devam eder. Yukarıda belirtilen görüş ayrılığı bakımından ikindi vakti, İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre bir cismin gölgesi bir misli, İmam-ı Azam’a göre iki misli olduğundan itibaren başlar ve güneş batıncaya kadar devam eder.

  • (Şafi mezhebine göre de ikindi vakti, bir cismin gölgesi bir misli olduğundan itibaren başlar ve güneş batıncaya kadar devam eder.)

Akşam namazının vakti, Güneş battıktan hemen sonra başlar, şafak kayboluncaya kadar devam eder. İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre şafaktan kasıt, batı ufkunda meydana gelen kızartıdır. İmam-ı Azam’a göre ise, batı ufkundaki kızartıdan sonra meydana gelen beyazlıktır. (Şafi mezhebine göre de şafaktan kasıt, batı ufkunda meydana gelen kızartıdır.)

Yatsı namazının vakti Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, fecir başlayıncaya (tan yeri ağarıncaya) kadar devam eder.

Vitir namazının vakti Vitir namazının vakti de yatsının vaktidir. Ancak vitir, yatsı namazından sonra kılınır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.