1-) Allah’ı her biri eksik ve yanlış mülahazadan tenzihe etmek. O’na gece gündüz övgü ve şükranda bulunmak ve O’nu, O’na yaraşır bir biçimde takdis etmek (yüceltmek). Nitekim Kur’an-ı Kerim de;
“Hatırla o zamanı ki. Rabbin meleklere: “Ben yeryüzünde muhakkak bir halife kılacağım” diye buyurmuştu. Melekler de: “Yeryüzünde fesat çıkaracak, kanlar dökecek kimseyi mi yaratacaksın, bizler ise sana, hamd ile tesbih eder, seni takdis eyleriz.” demişlerdi.
Allah Teala da: “Şüphe yok ki sizin bilemiyeceğiniz şeyleri ben bilirim.” diye buyurmuştur (Bakara Süresi 30)”. “Şüphe yok ki, Rabbin katında bulunanlar ona ibadet etmekten kibirlenmezler. Ve onu tesbih ederler ve ancak onun için secdeye kapanırlar. (A’raf Süresi 206)” şeklinde buyrulmaktadır.
2-) Allah’ın peygamber olarak seçtiği kullarına vahiy getirmek. “Muhakkak biz sana vahy ettik, Nuh’a ve ondan sonraki Peygamberlere vahy ettiğimiz gibi ve İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a, Esbat’a, İsa’ya, Eyüb’e, Yunus’a, Harun’a ve Süleyman’a vahy eylediğimiz gibi ve Davud’a Zebur’u verdiğimiz gibi. (Nisa Süresi’163)”
3-) Peygamberleri salat ve selam ile yüceltmek ve bütün insanlara dünyada hayır duada bulunmak. “Az kalıyor ki, gökler üstlerinden çatlayacaklar. Melekler de Rab’lerine hamd ile tesbîhte bulunuyorlar ve yerde olanlar için mağfiret diliyorlar. İyi biliniz ki, muhakkak Allah, O çok affedicidir, çok esirgeyicidir. (Şura Süresi 5)”
4-) Peygamberlere ve müminlere manevi bir güçle destek olup onları sıkıntılı ve üzüntülü anlarında rahatlatmak, inkarcıları ise sıkıntıya sokmak. “O vakitte idi ki, sen müminlere diyordun ki: Rabbinizin indirmiş olduğu üç bin melek ile size yardım etmesi size yetmez mi?. Evet… Sabrederseniz ve sakınırsanız, onlar da ansızın üzerinize gelecek olurlarsa Rabbiniz size beş bin nişanlı melekler ile imdat edecektir. (A’li İmran Süresi 124-125)”
5-) İnsanı koruyan takipçiler olarak bir anlamda insanlara hizmet etmek. “Onun için önünden ve arkasından takipçi melekler vardır ki, onu Allah’ın emriyle muhafaza ederler ve şüphe yok ki, Allah Teala, herhangi bir kavimdeki özellikleri değiştirmez, onlar kendi nefislerindekini değiştirmedikçe. Ve Allah Teala bir millete bir kötülük dileyince de artık onu geri bırakacak yoktur. Ve onlar için Allah’tan başka bir yardımcı da yoktur.(Ra’d Süresi 11)”
6-) İnsanların fiillerini kaydetmek. “Onun için önünden ve arkasından takipçi melekler vardır ki, onu Allah’ın emriyle muhafaza ederler ve şüphe yok ki, Allah Teala, herhangi bir kavimdeki özellikleri değiştirmez, onlar kendi nefislerindekini değiştirmedikçe. Ve Allah Teala bir millete bir kötülük dileyince de artık onu geri bırakacak yoktur. Ve onlar için Allah’tan başka bir yardımcı da yoktur (Ra’d Süresi 11)”
7-) Kainatla ilgili olarak yürütülen ilahi icraatta vasıta olmak. “Herhangi bir mühim işi düzenleyenlere (Naziat Süresi’5)”
😎 Beşerin yaratılış ve ölümüyle ilgili olarak görev yapmak. “De ki: Size müvekkel olan ölüm meleği, sizin canınızı alacaktır. Sonra da Rabbinize döndürüleceksinizdir. (Secde Süresi 11)”
9-) İlahi cezaları icra eden elemanlar olarak görev yapmak. “Ve şu göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Ve Allah, bir azizdir, bir hakim’dir (Fetih Süresi’7)”. “Sonra Allah Teala Resulü üzerine ve müminler üzerine rahmetini indirdi ve sizin görmediğiniz ordular indirdi ve kafir olanları azaplandırdı ve bu ise kafirlerin cezasıdır (Tevbe Süresi 26)”
Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / Sayfa: 95