ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8991
EURO
31,3192
ALTIN
1.905,72
BIST
8.088,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Yağmurlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
8°C

Kurbanlık Hayvan Kaç Yaşında ve Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Kurbanlık Hayvan Kaç Yaşında ve Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
29 Eylül 2023 04:00
10

Kurban Edilecek Hayvanlar: Kurban yalnız, koyun ve keçi ile deve ve sığır hayvanlarından kesilir. Mandalar da sığır cinsinden sayılır. Koyun ile keçi bir, sığır ile manda iki, deve ise en az beş yaşını bitirmiş olmalıdır. Sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli olan koyunlar da kurban edilir.

Koyun ile keçi yalnız bir kişi için kurban edilir. Deve ve sığırı ise yedi kişi kurban edebilir. Ancak ortaklardan hepsi Allah rızası için kurbana niyet etmiş olmalıdır. Ortaklardan biri gayr-i müslim olur veya birisi et maksadıyla iştirak ederse, hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.

Kurbanlık Hayvanlarda Kurban Olarak Kesmeye Mani Olan ve Olmayan Haller:

Kurban edilecek hayvanın ayıplardan salim olması lazımdır. Bazı ayıplar vardır ki, bunlardan biri kendisinde bulunan hayvanları kurban etmek caiz olmaz.

  • İki gözü veya bir gözü kör olan
  • Kemikleri içinde iliği kalmamış derecede zayıf veya aksak
  • Ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal veya aşikare hasta olan
  • Göz nurunun veya kulağının veya da kuyruğunun ekserisi gitmiş olan
  • Dişleri dökülmüş olan
  • Kulaksız doğan
  • Memelerinin başları kurumuş veya kesilmiş olan hayvanlar kurban olmaz.

Pislik yiyen hayvanı hapsetmeden kurban etmek de caiz değildir: Deve 40, sığır 20, koyun ise 10 gün hapsedilir . Bazı ayıplar da vardır ki, bunların kurbanlık hayvanda bulunması zarar vermez. Bunlar da hilkaten boynuzsuz veya boynuzunun biraz kırık olması, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış bulunması veya küçük kulaklı olması gibi ayıplardır. Deli hayvanı da kurban etmek caizdir.

Hayvan satın alındıktan sonra kurban olmasına mani bir ayıpla ayıplanırsa, zengin ise yerine başkasını satın alır; fakir ise onu kesmekle iktifa eder. Şayet satın alındıktan sonra ölürse; zengin, yerine başka kurbanlık satın alır; fakir ise almaz.

Kurbanlık hayvan kaybolur veya çalınır da yerine başka bir hayvan satın alındıktan sonra bulunur veya ele geçerse, zengin yalnız birini; fakir ise her ikisini kurban etmesi îcabeder.

Kaynak: Lütfi Şentürk (Ankara Merkez Vaizi) / Diyanet İlmi Dergisi / Ocak 1970 / bkz: 26-27

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.