Kurban Allah Teala’ya yaklaşma ve O’nun rızasını kazanma vesilesidir. Kurbanın sadece hayvan kesme, kan akıtma kısmına vakıf olan çocuklar, az önce belirttiğimiz art niyetli propagandanın da etkisiyle olayı sanki bir vahşet gibi algılamaya devam eder.
Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de buyurur ki: “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele (1)
Kurban bayramı biz kullara bir müjde olduğu kadar, teslimiyet ve tevekkülü de hatırlatan mübarek bir zaman dilimidir. Allah’ın emrine uyup oğlunu kurban etmeyi kabul eden Hz. İbrahim Efendimizin (a.s) tevekkülünü ve Allah’a kurban olmaya razı olan Hz. İsmail’in (a.s) teslimiyetini müminlere her sene yeniden hatırlatır.
O nedenle bayramlarda kurbanlarımızı bunları düşünerek kesmeye gayret etmeliyiz. Bu şuuru kazanmaları, bayramın manevi bereketinden nasiplenmeleri için çocuklarımıza da;
Böyle yapılmadığı zaman görüyoruz ki kurban kesmek, başkaları tarafından hayvan boğazlamak gibi gösteriliyor çocuklarımıza. Onlar da bu ifadelerden etkilenip kurbanı hayvana eziyet olarak algılıyorlar.
Oysa bilinmeli ki kurban basit bir hayvan kesme olayı değildir. Nitekim Allah Teala ayet-i kerimede “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele (2)” buyurur.
Allah kurban kesme emriyle biz kullarını imtihan etmekte, takvamızı, ilahi emre itaatteki titizliğimizi, Allah’a yakınlık derecemizi ölçmektedir. Kurbanın sadece hayvan kesme, kan akıtma kısmına vakıf olan çocuklar, az önce belirttiğimiz art niyetli propagandanın da etkisiyle olayı sanki bir vahşet gibi algılamaya devam eder.
Anne babaların yapması gereken hayatın da olumun de tüm yaratılmışlar için doğal bir şey olduğunu ve bunun Allah yolunda olması gerektiğini anlatmaktır. Allah için şehit olmak da içerisinde ölüm bulunan bir durumdur.
Ancak hiçbirimizin şehitliğe ve şehitlere dair olumsuz bir hissi, düşüncesi yoktur. Kurban kesmek de böyle olmalı, müminler bu ibadetin ruhunu anlamaya ve anlatmaya çalışmalıdır. Bunun için de önce kendi niyetlerini tazelemelidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuştur ki:
Yine Peygamber Efendimiz (sav), Hz. Fatıma’ya (r.a);
Ey Fatıma! Kalk ve kurbanının yanına giderek (onun kesilmesine) şahit ol! Zira ondan akıp yere düşen ilk kan ile birlikte Allah Teala’nın senin geçmiş günahlarını bağışlaması vardır dedi.
Hz. Fatıma (ra), Ya Raulüllah, bu durum sadece bize mi özel yoksa bütün müminler için de geçerli mi? diye sordu. Rasulüllah (s.a.v). Bütün müminler için… buyurdu.
Hasılı, kurban Rabbimize itaat, teslimiyet ve tevekkülümüzün göstergesidir. Kestiğimiz kurbanların kabul olması duası ile bayramınız mübarek olsun.
Kaynak: M. Saki Erol / Semerkand Aylık Aile Dergisi / Ekim 2012 / bkz: 4-5
(1-Hac Süresi 34) (2-Hac Süresi 37)