!-- Petal Search Webmasteer -->
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur; Kul namazı ilk vaktinde kıldığı zaman, o namaz göğe yükselir. Onun nuru, arşa kadar uzanır. Bu namaz, sahibine kıyamete kadar bağışlanma diler. Ve şöyle der:
Senin beni koruduğun gibi, Allah (cc) da seni korusun. Yine kul namazı vaktinde kılmaz ise o namaz da göğe yükselir. Ama nuru yoktur. Nihayet gökte bir elbisenin tortop edilip bir yere atıldığı gibi bir yere atılır ve sahibinin yüzüne çarpılır. Ve namaz şöyle der:
Sen beni nasıl zayi edip düşürdüysen, Allah (c.c) da seni düşürsün.
Bir hadis-i şerife göre Hz Peygamber (s.a.v) söyle buyurmuştur
“Bir kimse güzelce abdest alır da sonra rükusuyla secdesiyle, kıraatiyle tam olarak namaz kılarsa, namaz o kişiye şöyle der:
Senin beni koruduğun gibi Allah da seni korusun.
Sonra namaz ışığı ve nuru ile birlikte yükselir. Onun için gök kapılan açılır Allah’ın huzuruna kadar çıkar ve sahibine şefaatçi olur
Namaz kılan kişi namazı rükusunu, secdesini kıraatini zayi eder de tam yapmazsa, namaz o kişi hakkında şöyle der: ‘Senin beni zayi ettiğin gibi, Allah da seni zayi etsin düşürsün.
Sonra kapkaranlık olarak göğe kadar yükselir. Ona gok kapıları kilitlenir. Sonra da eski bir elbisenin top gibi yapıldığı gibi yapılarak sahibinin suratına çarpılır
İbn-i Mesud’tan (r.a) şöyle rivayet edilmiştir:
Peygamberimizin (s.a.v) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir
Namaz vaktinin baş tarafı Allah’ın rızası, ortası Allah’ın rahmeti, sonu ise Allah’ın affıdır.
Allah Teala da şöyle buyuruyor;
İbn-i Abbas (r.a) şöyle demiştir:
Sa’d (r.a) da şöyle demiştir: “Hz. Peygamber’e (s.a.v) ‘Onlar namazlarında yanılgı içindedirler ayeti hakkında sordum.
Resulüllah (s.a.v) de şöyle buyurdu:
“Onlar namaz vakitlerini geciktirenlerdir.”
Bera b. Azib’den (r.a) rivayet edilmiştir ki, “Namazlarını zayi ettiler, şehvetlere uydular. Bunlar gayya kuyusuna düşeceklerdir.” Ayetinde geçen “Gayya” ile ilgili şöyle açıklamıştır: “O cehennemde bir vadidir.”
İbn-i Abbas (r.a) da şöyle açıklamıştır:
Abdullah b. Amr b. As’ın (ra) Resûlullah’tan (sav) rivayet ettiğine göre Resulüllah (s.a.v) bir gün namazı anlattı ve şöyle buyurdu:
“Bir kimse namazı kılarsa kıyamet günü o kişiye nur, delil ve kurtuluş sebebi olur. Ama bir kimse de namazı kılmazsa, kıyamet günü o kimseye ne nur, ne delil ne de kurtuluş sebebi olur. Ve o kimse kıyamet günü, Karun, Firavun, Haman ve Ubey b. Halef ile birlikte olur.”
Hz Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur;
“Bir kimse namaza gevşek davranırsa, Allah (c.c) ona on beş tane ceza verir: Altı tanesi ölümden önce, üç tanesi ölüm anında, üç tane kabirde, üç tanesi de kabirden çıkarken.
Kabirden kalkarken (çıkarken) karşılaşılacak üç bela:
Kaynak: Abdülkadir Geylani / El Ğunye (Li Talibi Tariki’l Hak) / bkz: 886-889