DOLAR
19,0142
EURO
20,2737
ALTIN
1.222,26
BIST
5.066,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

Kıyamet Süresi Anlamı, Fazileti, Konusu, İçeriği ve Muhtevası

Kıyamet Süresi Anlamı, Fazileti, Konusu, İçeriği ve Muhtevası
28 Şubat 2021 02:03
0

Kıyamet Süresi Mekki bir süre olup; Hz Peygamber’in elçi olarak gönderilmesinin üçüncü yılında bir bütün halinde indirilmiş olup süre 40 ayetten ibarettir. Adını ilk ayetindeki kıyamet anlamına gelen kıyame kelimesinden almıştır. Hz Osman’ın Mushaf’ındaki kronolojik sıralamaya göre 31, Hz Ebu Bekir’in cem ettirdiği elimizdeki Kur’an’a göre ise 75. süredir.

Müşrikler Allah’ı inkar etmemekle birlikte ahiret hayatına inanmazlar. Onlara göre öldükten ve kemikler çürüyüp toprağa toz halinde karışarak yok olmasından sonra, bir insanın kemiklerinin tekrar bir araya getirilerek diriltilmesi imkansız bir şeydir. O nedenle onlar için yaşanması gereken tek hayat vardır ve o da dünya hayatıdır.

Mesela;

As b. Vail, bir defasında eline çürümüş kemik parçası alıp Hz Peygamber’in karşısına dikildi, onu parmakları arasında ufalayıp toz haline getirdikten sonra Resulüllah’ın yüzüne üfledi ve Senin Rabb’in bunları mı bir araya getirip de insanı diriltecek? dedi. Halbuki o ve benzerlerinin asıl maksadı, dünya hayatındaki görev ve sorumluluklarını ve onun bir sonucu olan hesap gününü ve hak ettikleri cehennem azabını inkar etmektir. Çünkü onlara göre görev ve sorumluluklarının hatırlatılması, severek yaşadıkları dünya hayatının ufuklarını karartmakta ve onların morallerini bozmaktadır.

İbn Abbas (r.a)’ın da söylediği gibi:

Cebrail (a.s) Hz Peygamber’e ayetleri inzal ederken onun, zeki ve gayretli bir öğrenci ile hocası arasında cereyan eden hadise kabilinden- unuturum veya anlamada ve okumada hata ederim düşüncesiyle okunan ayetleri acele ile hem de Cibril’le yarışırcasına okuma çabası içine girmesi üzerine 16-19 ayetlerden oluşan cümleler araya sokulmuştur. Böylece Peygamber’in bu konudaki endişeleri bertaraf edilmiştir. Bunun benzeri bir uyarı da Taha süresi inzal edilirken tekrarlanacaktır.

Bu sürede, hiç düşünmeden ahiret hayatını inkar eden insana verilen nihai cevap şudur:

Kendi yaratılışına bir bak! Başlangıçta sen akıtılan meni içerisinden bir sperm değil miydin? Sonra alaka (embrio: olmadın mı? Rabb’in onu yaratıp onu en güzel suret vermedi mi? Ondan, erkek ve dişi iki çift yaratmadı mı?

Sen yaratılma sürecinin başlarında, insan olarak zikre değmez bir hiç olduğun dönemi düşün! Yaratılışının başlangıcından içinde bulunduğun duruma gelinceye kadar geçirdiğin evreleri zihninden geçir. Bütün bunlardan sonra seni böyle bir insan yapabilen Allah, yeniden yaratmaya neden güç yetiremesin ki?

Ha! Bir de ölmek üzere olan insana iyi bak!

Ve onun yerine kendini koy, sonra da can verme anında kendi halini düşünmeyi de sakın ihmal etme. Sonra kıyamet, sonra mahşer yeri, sonra hesap, sonra yüzü kara çıkanlar, sonra da inkar etmekle kurtulacağını sandığın belini kıracak korkunç azap ebedi cehennem…. Bunların hepsi, Allah’ın ayetlerini tekzip edenleri bekleyen korkunç felaketlerin süreçleridir. Ahireti inkar edenin, bunların hiçbirinden kurtulamayacağını da iyi bil.

Kaynak: M. Zeki Duman / Beyanu’l-Hak / C:I / bkz: 227-228

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.