(Arapçası) Tek bir satır uzunluğunu geçmeyen Kevser Süresi‘ni okuduğumda adeta güzel bir müjdeyi çok çabuk bir şekilde kutlama olarak hissediyorum. Peygamber’in (s.a.v) erkek çocuklarının öldüğü, ancak kız çocuklarının kaldığı bilinmektedir.
Cahiliyede bu durum, felaket sayılırdı. Çünkü adam, kendi mensubiyetini ve yadının sürekliliğini kaybetmiş olur du. İşte bu yüzden aptallar onu ebter (soyu kesik) olarak isimlendirdiler.
Bu süre, Allah’ın peygamberine cömertliğin genişliğini vurgulamak için inmiştir. İnsanlar içinde kim O’nun gibi olabilir? Kur’an O’nun kalbine indirilmiş, O alemlere resul olarak seçilmiş, yer ve gök ehli O’nun adını zikretmiş ve O’nu övgüyle yad etmiştir. O’nu anınca mükafatı artan ve adı yücelen meleklerin ya da insanların O’na salat(dua)sız geçirdiği hiçbir saatin geçtiğini sanmıyorum.
Şüphesiz Allah’ın, yaratıkları içinde fazlı ve ikramıyla, en bahtiyar kıldığı Muhammed’dir. O Ademoğulları’nın efendisi ve öncekilerin de sonrakilerin de imamıdır.
Kevser Süresi 1 ve 2. Ayet Meali: Biz gerçekten sana verdik Kevser. Öyle ise Rabbin için namaz kıl ve kurban kesiver.
Burada belirtilen bayram namazıdır. Namazdan sonra kurbanlar kesilir ve fakirlere dağıtılır. Kurban, küçükbaş hayvanlar(davar)dan olduğu gibi büyükbaş hayvanlar(sığır) dan da olur.
Sonra Allah peygamberine diyor ki:
Kevser Süresi 3. Ayet Meali: Doğrusu seni kötüleyendir ebter (asıl sana kin besleyendir sonu kesik olan).
Asıl, senden nefret edendir yadı kesik ve emaresı silinen. Sana gelince, Arş’ı taşıyan melekler, Rablerini hamd ile övüyorlar ve seni de bu övgüyle birlikte anıyorlar. Sen Allah’ın övgü ve senalanyla birlikte anılıyorsun. Senin O’na karşı yaptığın ibadetler ve O’nun yolunda yaptığın cihadlar sebebiyle Allah senden aşırı hoşlandığı için, senin dışındakilerin dile getirdiği övgüleri sana O ilham ediyor.
Kaynak: Muhammed Gazali / Kur’an’ın Konulu Tefsiri / bkz: 799-800