ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
32,3627
EURO
34,9648
ALTIN
2.326,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İslam’da Aile Hukuku, Anlam ve Önemi

İslam’da Aile Hukuku, Anlam ve Önemi
5 Aralık 2021 11:00
438

Aile, evlenmelerinde din ve hukuk açısından herhangi bir engel bulunmayan bir erkek ile kadının kendi iradeleriyle evlenmeleri sonucu kurulan en küçük toplumsal kurumdur. Dar anlamda aile anne, baba ve çocuklardan meydana gelir. Buna çekirdek aile denir.

Daha geniş anlamda ise büyük anne, büyük baba, amca, dayı, teyze ve halalar da aile kapsamı içinde değerlendirilir. Bu anlamda aile, geniş bir sosyal birliği ifade eder.

Aile, toplumun temelini oluşturur. Toplumun huzur ve mutluluğu, ailedeki düzen, huzur ve mutluluk ile yakından ilişkilidir. Bedenen ve ruhen sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı ve huzurlu aileler tarafından yetiştirilebilir.

Bunun için dinimiz evlenmeyi sağlıklı bir yuva kurup hayırlı nesil yetiştirmeyi teşvik etmiş, boşanmayı ise çarelerin tükendiği en son aşamada başvurulacak ‘Allah’a oldukça sevimsiz gelen, ama onun helal kıldığı bir çare’ olarak nitelemiştir.

Aile, aynı zamanda küçük bir eğitim yuvasıdır. Çocuk ilk bilgileri aile yuvasından alır. Bilmediklerini sorar, öğrenir. Bilgisi yanında kişiliği de ailede oluşur ve gelişir. Anne, bebeğini uyuturken söylediği ninnilerle bile bir yandan yavrusuna sevgi ve şefkatini aksettirirken öte yandan da ona tertemiz ruhunda iz bırakacak güzel duygular aktarır.

Çocuğun gelişip yetişmesi, sağlam bir karakter kazanması ve sonra da hayata hazırlanmasında ailenin önemi sanıldığından da fazladır. Çocuk, belli bir aşamadan sonra annesini babasını örnek alarak kendine özgü davranış modelleri geliştirir.

İnançlar, dini ve ahlaki değerler, örf ve adetler, güzel alışkanlıklar hep aile içinde kazanılır. Aile, çocukta toplum törelerine ve millet ideallerine karşı ilginin uyandığı, din ve ahlak duygularının filizlendiği kutsal bir kurumdur. Bireylere milli kimlik kazandıran da ailedir.

Bundan dolayı, bir toplumun gücü, nüfusunun çokluğu ya da birey olamamış, milleti ile bütünleşmemiş kuru kalabalığın fazlalığı ile değil, o toplumu oluşturan ailelerin sağlam ve sağlıklı olmasıyla orantılıdır.

Aile yapısı sağlıklı olmayan bir toplumun veya milletin uzun ömürlü olabileceğini söylemek mümkün değildir.

Tarihte de milletlerin çöküşünün, onların sosyal yapısında özellikle de aile yapısındaki bozulmalarla başladığını biliyoruz.

İdeal bir ailede anneler ve babalar çocuklarına miras olarak sadece maddi birikimlerini değil, bilgi ve tecrübelerini, ülke ve ideallerini kutsal değerlerini de bırakırlar.

Ancak bu bilinçteki anne ve babalar, topluma, devlete ve millete yararlı evlat yetiştirebilirler.

Ailedeki huzur ve mutluluğun temelinde, karşılıklı sevgi, saygı, hak ve sorumluluk bilinci yatar. Her insanın bir anne-baba, karı-koca, evlat veya kardeş olarak birtakım sorumlulukları ve görevleri vardır. Aile bireyleri birbirine, karşılıklı ihtiyaç, yardımlaşma ve dayanışma bağlarıyla bağlı oldukları gibi sevgi, şefkat ve koruma gibi duygusal bağlarla da bağlıdırlar

Aileyi oluşturan bireyler birbirini sevip saydıkları, hak ve sorumluluklarını bilip yerine getirdikleri sürece o aile, uyumlu, geçimli ve huzurlu aile demektir. Bütün bu fonksiyonları düşünüldüğünde, insanın bireysel ve toplumsal hayatında ailenin yerini başka hiçbir kurumun dolduramayacağı kolaylıkla anlaşılır.

Aile bağı nesep kavramı ile dile getirilir. Baba ve anne ile çocuklar arasındaki bağı ifade eden nesebin kaynağı ise meşru evliliktir. Nesep, ancak meşru evlilik içinde meydana gelen doğum ile gerçekleşir.

Aile bağının gücü, aile bireylerinin birbirine karşı sevgi ve saygıları yanında, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleriyle doğru orantılıdır.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı / İslam’a Giriş Gençliğin İslam Bilgisi / bkz: 339-341

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.