DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

İslam’a Göre Kurban Kesmenin Mahiyeti

20 Aralık 2021 04:30
337

İnsanı Allah’a yaklaştıran, onunla yakınlık kurmasını sağlayan ulvi ibadetlerden biri de kurbandır.

Muhterem Müslümanlar!

Kurban, ilahi emirlere boyun eğişin, yeri geldiğinde çok sevdiğimiz malımızı Allah’ın rızasını kazanmak için feda edebileceğimizin hal ile ifadesi, Allah sevgisini bütün sevgilerin üstünde tutmanın açık ifadesi, hak yolunda fedakarlığın bir göstergesidir. Dolayısıyla Kurban ibadetini yerine getiren müminler, Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini tazelemiştir.

Nitekim Kur’an-ı Kerim‘de kurbanın kan ve etinin değil de, kesenlerin dini duyarlılıklarının Allah’a ulaşacağı belirtilerek şöyle buyrulur:

“Kurbanlarınızın etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz, fakat O’na sizin takvanız ulaşır (1)”

Kurban Kesmenin Faydaları

Aziz Müminler!

Kurban, Müslümanın benlik duygusunu törpüleyen; onu kulluk bilincine eriştiren, dünyanın geçiciliği şuurunu kazandıran ve ebediyetin ahiret yurdu olduğunu pekiştiren bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz de; “Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz” buyurarak bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir.

Bizler her kurban kesiminde, Hz.İbrahim ile oğlu Hz.İsmail’in Yüce Allah’ın buyruğuna mutlak itaat ve teslimiyet konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını simgesel bir davranışla göstermiş oluyoruz. Bu itibarla Kurban, Rabbimizin bize sunduğu nimetleri fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilmenin mutluluğunu tatmamızın fırsatıdır.

Kurban Kestikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Değerli Müminler!

Kurban ibadetinin yerine getirilmesi kadar yöntemleri de önemlidir. Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, insana saygı, çevrenin korunması, israftan kaçınma Müslümanın temel hassasiyetleridir. Bu sebeple, kurban kesimi esnasında sergilenen bilinçsiz ve sağlıksız davranışlara karşı çevre bilinci ve bütün canlılara şefkat ve merhamet yönüyle daha da bir duyarlı olalım.

Keseceğimiz kurbanların etlerinden fakir ve yetimlere dağıtalım. Kurbanlarımızı yalnızca Allah rızası için keselim. Kesim işlemini kurbanlıklara eziyet etmeden gerçekleştirelim. Ehil olmayan kimselere kurban kestirmeyelim.

Çevre temizliğine ve halk sağlığına duyarlılık göstererek kurban atıklarını gelişi güzel yerlere atmayalım. Keseceğimiz kurbanlarla birlikte; bizi Allah’a hakkıyla kulluktan alıkoyan nefsimizin kötü arzu ve isteklerini de kontrol altına alalım.

Arefe günü sabah namazından başlayan ve bayramın dördüncü günü ikindi namazında son bulacak olan teşrik tekbirlerini,her farz namazın sonunda getirmeyi de unutmayalım.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı / Minberden Öğütler / bkz: 182-183

(1- Hacc Süresi 37. Ayet)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.