Muhterem Müslümanlar!
Kurban, ilahi emirlere boyun eğişin, yeri geldiğinde çok sevdiğimiz malımızı Allah’ın rızasını kazanmak için feda edebileceğimizin hal ile ifadesi, Allah sevgisini bütün sevgilerin üstünde tutmanın açık ifadesi, hak yolunda fedakarlığın bir göstergesidir. Dolayısıyla Kurban ibadetini yerine getiren müminler, Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini tazelemiştir.
Nitekim Kur’an-ı Kerim‘de kurbanın kan ve etinin değil de, kesenlerin dini duyarlılıklarının Allah’a ulaşacağı belirtilerek şöyle buyrulur:
“Kurbanlarınızın etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz, fakat O’na sizin takvanız ulaşır (1)”
Aziz Müminler!
Kurban, Müslümanın benlik duygusunu törpüleyen; onu kulluk bilincine eriştiren, dünyanın geçiciliği şuurunu kazandıran ve ebediyetin ahiret yurdu olduğunu pekiştiren bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz de; “Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz” buyurarak bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir.
Bizler her kurban kesiminde, Hz.İbrahim ile oğlu Hz.İsmail’in Yüce Allah’ın buyruğuna mutlak itaat ve teslimiyet konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını simgesel bir davranışla göstermiş oluyoruz. Bu itibarla Kurban, Rabbimizin bize sunduğu nimetleri fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilmenin mutluluğunu tatmamızın fırsatıdır.
Değerli Müminler!
Kurban ibadetinin yerine getirilmesi kadar yöntemleri de önemlidir. Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, insana saygı, çevrenin korunması, israftan kaçınma Müslümanın temel hassasiyetleridir. Bu sebeple, kurban kesimi esnasında sergilenen bilinçsiz ve sağlıksız davranışlara karşı çevre bilinci ve bütün canlılara şefkat ve merhamet yönüyle daha da bir duyarlı olalım.
Keseceğimiz kurbanların etlerinden fakir ve yetimlere dağıtalım. Kurbanlarımızı yalnızca Allah rızası için keselim. Kesim işlemini kurbanlıklara eziyet etmeden gerçekleştirelim. Ehil olmayan kimselere kurban kestirmeyelim.
Çevre temizliğine ve halk sağlığına duyarlılık göstererek kurban atıklarını gelişi güzel yerlere atmayalım. Keseceğimiz kurbanlarla birlikte; bizi Allah’a hakkıyla kulluktan alıkoyan nefsimizin kötü arzu ve isteklerini de kontrol altına alalım.
Arefe günü sabah namazından başlayan ve bayramın dördüncü günü ikindi namazında son bulacak olan teşrik tekbirlerini,her farz namazın sonunda getirmeyi de unutmayalım.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı / Minberden Öğütler / bkz: 182-183
(1- Hacc Süresi 37. Ayet)