Peygamberlere indirilen kitaplara ilahi kitap denilmesinin sebebi, bu kitapların Allah tarafından gönderilmesi, söz ve muhteva olarak onlarda hiçbir beşer katkısının bulunmamasıdır. İlahi kitaplara Allah katından indirilmiş olması sebebiyle kütüb-i münzele veya semavi kitaplar da denir.
Müslüman olabilmek için farz olan diğer bir esas da ilahi kitaplara imandır. Bu kitaplara iman etmenin anlamı ise, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğini ve bu kitapların – indirilmiş oldukları orjinal şekilleriyle muhtevalarının bütünüyle doğru ve gerçek olduğunu ayırım yapmadan kabul etmektir.
Kur’an-ı Kerim’in şu ayeti Allah’ın indirmiş olduğu kitaplara inanmanın, imanın bir esası olduğunu ve de bunları inkar edenlerin haktan tam anlamıyla sapmış kimseler olduğunu bildirir.
Peygamber Efendimiz de ilahi kitaplara iman etmeyi, her Müslüman’ın inanması gereken esaslar arasında zikretmiştir. İman esaslarının sıralandığı meşhur Cibril hadisinde ve diğer hadislerde hem kendisine indirilen Kitab’a (Kur’an’a) hem de kendisinden önce gönderilen semavi kitaplara iman etmek gerektiğini insanlara açıkça bildirmiştir.
İlahi kitaplar konusu Allah’ın kelam sıfatı ile ilgilidir, bu sıfatın eseridir. Bizler bugün kitapların şu andaki şekillerine değil, Allah’tan gelmiş bozulmamış şekillerine inanmakla yükümlüyüz. Çünkü ilahi kitaplara inanmadıkça iman gerçekleşmez.
Tevrat, Zebur ve İncil zamanla insanların iyi ve kötü niyetli müdahaleleri sonucu değişikliğe ve bozulmaya uğramıştır. Allah’ın vahyettiği şekilde varlığını korumuş, hiç bir bozulma ve değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiş ve kıyamete kadar da bu özelliğini sürdürecek olan yegane kitap Kur’an-ı Kerim’dir.
“Kur’an-ı kesinlikle biz indirdik. Elbette onu yine biz koruyacağız (Hicr Süresi’9)” ayetiyle Allah, insanlara Kur’an’ın ilahi koruma altında bulunduğunu ve kıyamete kadar da değişikliğe uğramadan kalacağını bildirmektedir.
Kur’an-ı Kerim, kendinden önceki kitapları tasdik etmiş, fakat onların koymuş olduğu bazı hükümleri ortadan kaldırarak yeni hükümler getirmiştir. Mümin olabilmek için Hz Peygamber’e ve ona indirilen Kur’an-ı Kerim’e uymayı ısrarla vurgulamıştır. Buna göre Ehl-i kitabın mümin diye nitelenebilmesi ve kurtuluşa erişebilmesi için Hz Peygamberi ve Kur’an’ın hükümlerini gönülden benimsemesi gerekmektedir.
a-) Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslüman’ın Yol Haritası / Sayfa: 106-107
b-) Türkiye Diyanet Vakfı / İlmihal / C:1 / Sayfa: 100