DOLAR
19,0118
EURO
20,3978
ALTIN
1.209,63
BIST
4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

İhrama Giriş Şekli ve İhramlı Kişinin Yapmaması Gerekenler

İhrama Giriş Şekli ve İhramlı Kişinin Yapmaması Gerekenler
14 Eylül 2022 10:54
0

İhrama giren başını örtemez, dikişli elbise ve mest giyemez. Bunları yaparsa bir koyun kurban etmesi gerekir. Ancak giyecek dikişsiz elbise ve nalın bulamamış ise bir şey gerekmez

Bedenine ve elbisesine de koku sürmemelidir Bunu bilerek yaparsa, yıkanması ve bir koyun kurban etmesi gerekir.

İhramlı kişinin tırnaklarını kesmemesi ve tıraş olmaması gerekir. Eğer tırnaklarından üç tanesini, başından veya bedeninden üç tane kıl koparsa, bir koyun kurban etmesi gerekir.

Kestiği tırnak veya kopardığı kıl üçten az olursa, kestiği her bir tırnak ve kopardığı her kıl için bir müdd (yani yüz yetmiş üç dirhem ve dirhemin üçte biri kadar) yenecek sadaka verir.

Kendisi ve başkası için nikah kıyamaz, ric’i talak ile boşama durumundan dönebilir. İhramlı kişi, hanımı ve cariyesi ile ne fercinden ne de başka yerinden cinsel birleşme yapamaz. Böyle bir şey yaparsa haccı boşa gider.

İhramlı kişi elle doyum yani istimna / mastürbasyon yapamaz, bakmak suretiyle de menisini getiremez. Böyle yapar da menisi gelirse, kefaret gerekir. O da bir koyun kurban etmesidir.

İhramlı kişinin, ister eti yenen isterse yenmeyen hayvanların doğurduğunu öldürmemesi (avlanmaması) gerekir.

İhramlı olan kendisi için avlananın, işaret ettiğinin, gösterdiğinin veya kesilmesine yardım ettiğinin etinden yiyemez. Bu yardım kesilirken tutmak, bıçak vermek gibi olabilir.

İhramlı avlanacak olursa, ceza olarak avladığının benzeri bir hayvanı kurban etmek zorundadır.

  • Av bir deve kuşu ise onun için bir deve kurban etmelidir.
  • Eğer av yaban eşeği ise onun için bir sığır kurban etmelidir.
  • Yaban öküzü ve benzeri bir hayvan avlanmışsa bir sığır etmelidir.
  • Geyik, tilki avlanmış ise bir keçi kurban etmelidir.
  • Av sırtlan ise bir koç kurban etmelidir.
  • Tavşan ise bir dişi oğlak kurban etmelidir.
  • Arap tavşanı avlayan, dört aylık bir dişi oğlak kurban etmelidir.
  • Büyük keler avlayan kişi bir oğlak kurban etmelidir.

Avlanan şeylerin büyüğüne büyük, küçüğüne küçük hayvan kurban edilmelidir. Avlanan şeyin özelliklerine benzer bir hayvan kurban edilmelidir.

  • Av bir güvercin olursa, her bir güvercin için bir koyun kurban edilmelidir.

Avlanan hayvanın benzeri yoksa değeri nakit olarak sadaka verilir. Bunun değerini takdir için de iki adaletli Müslüman’ın görüşüne başvurulur.

İhramlı kişinin ehli hayvanı kesmesi ve etinden yemesi caizdir.

İhramlı kişi, eğer zararlı ise yıları, akrep, kuduz köpek, yırtıcı hayvan, kaplan kurt, pars, fare, alacak karga, dölengeç kuşu, doğan kuşu ve benzerlerini arı, sivrisinek, pire, kene, kertenkele, karasinek ve başka tüm yer haşerelerini öldürebilir

Eğer eziyet veriyorsa, karınca da öldürebilir. Ancak bir rivayete göre bunları öldüren imkanı ölçüsünde sadaka olarak vermesi gerekir.

Harem-i Şerif’in avları öldürülmemelidir. Eğer Harem-i Şerif’te avlanma yapılırsa bir hayvan öldürülürse bunun hükmü yukarıda avlar için verilen hükümle aynıdır.

Harem-i Şerif’ in ağaçlan da kesilmemeli ve sökülmemelidir. Eğer kesilirse, büyük ağaçlar için bir sağır, küçük ağaçlar için bir koyun kurban edilmelidir.

Medine’de de avlanma ve ağaçlarını kesmek haramdır. Medine-i Münevvere de avlanan veya ağaç kesenin cezası, üzerindeki elbisesinin soyulmasıdır. Ve o elbise soyup alan kişiye helal olur.

Kaynak: Abdülkadir Geylani / El Ğunye (Li Talibi Tariki’l Hak) / bkz: 46-47

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.