ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8857
EURO
31,2098
ALTIN
1.874,78
BIST
8.057,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C

İbadet Nedir ve Ne Demektir?

İbadet Nedir ve Ne Demektir?
17 Ekim 2023 00:53
13

Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et (Hicr 99)

Allah, varlığını kendi zatından alan ezeli ve ebedidir. O, birdir, bütün varlıklar O’na muhtaçtır. Doğmamış, doğurmamıştır. Eşi ve benzeri yoktur. Bilici, işitici ve görücüdür. Bütün varlıkları yaratan O’dur. O, Hz. Adem’i yarattı. Onu yarattığı özden eşini halk etti. Üreme kanununu koydu. Hz Adem ve eşinden erkekleri ve kadınları çoğalttı.

Yüce Allah ebedi hayat takdir ederek yarattığı insana, akıl ve irade verdi. İradesini dilediği gibi kullanma yetkisi bahşetti. Sonra da onu kulluk denemesine tâbi tuttu. Kulluğun esasını da ibadet kıldı.

Şanı büyük olan Allah (c.c) ilk insan Hz. Adem’i ilk peygamberi olarak vazifelendirdi. Hz. Adem ile ve ondan sonra insanlar içinden seçip gönderdiği her bir peygamberle insanlara kendi zatına ibadet etmelerini emir buyurdu ve yaratılış gayelerinin Allah’a ibadet etmeleri için yaratıldıklarını duyurdu ve ölüm gelinceye kadar ibadet etmek ve ibadette sabır göstermekle yükümlü tuttu.

Allah; ibadet eden kullarını Cennet yurtlarında sonsuz mutluluğa erdireceğini müjdeledi.

İman ederek kendisine yönelmeyen, yöneldiği halde gereğince ibadet etmeyen kullarını Cehennem azabı ile korkuttu.

O, insanları yaratmaya, onları imtihan etmeye ve kullukla vazifelendirmeye elbette muhtaç değildi. Ama diledi ve yarattı. Yarattı ve görevlendirdi. O, sorumlu tutan fakat sorumlu tutulamayan, dilediğini yapandır.

Gerçeğin özü odur ki; İnsan ibadet için yaratıldı. Onunla görevlendirildi. Ebedi saadeti de ona bağlandı.

İbadet; Allah’ın ve O’nun Resulü Hz Muhammed’in emirleri ve yasaklarına itaat etmektir.

Allah’ın yasalarına itaat ederek ibadet etmek Mükellef mümin insan tarafından bilinmesi ve uygulanması gereken ilk görev ibadettir.

İbadet etmekle yükümlü olan insan, nasıl ibadet edeceğini bilemeyeceğinden, ona nasıl ibadet edeceği öğretilmiştir. Kıyamet’e kadar devam edecek olan Muhammed çağı insanlığı için ibadetin ana yolu; Allah’ın, Kur’an-ı Kerim’deki emirleri ve yasaklarına boyun eğmektir / uymaktır.

Kur’an-ı Kerim Allah’ın Kitabı’dır. Yüce Allah onu söz ve mana olarak Hz Muhammed’e Cibril (Cebrail) isimli melek aracılığıyla, yirmi üç senelik bir zaman dilimi içinde, bölüm bölüm olarak, vahiy yoluyla indirdi.

Misaller:

  • a ▬ Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek gibi göre farz olan şeyler ibadettir. Çünkü bunların her birini Yüce Allah kendi kitabı Kur’an-ı Kerîm’de emir buyurmuştur. O’nun emirlerine itaat ibadettir.
  • b ▬ Allah’ın yasalarıyla çelişkili yasaları meşru tanımak, içki içmek, kumar oynamak, faiz alıp-vermek gibi şeylerden kaçınmak ibadettir. Zira bunları Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah yasaklamıştır. O’nun yasaklarının gereğini yapmak bir diğer anlatımla onlardan kaçınmak da ibadettir.

Allah’ın Resulünün emirleri ve yasaklarına itaat ederek ibadet etmek

İbadete layık yegane otorite sahibi ilah, yalnız ve yalnız şanı yüce olan Allah’tır. Bu sebeple ancak ve ancak O’nun emirleri ve yasaklarına itaat edilerek O’na ibadet edilebilir.

Fakat yüce Allah son ve evrensel peygamberi Hz. Muhammed’e itaat edilmesini, kendi zatına itaat kıldığı için, Hz. Muhammed’in emredici ve yasaklayıcı buyruklarına itaat etmek de ibadettir.

Misalen;

  • Sünnet olmak, ilahi yasaların hüküm alanına girmeyen konularda istişarede bulunmak, kılık-kıyafette, yaşam ve yönetim şeklinde batıl din ve ideoloji bağlılarına muhalefet etmek, intikama güçlü iken affetmek. Bütün bunlar ibadettir. Çünkü bunları öğütleyip emreden Allah’ın Resulü Hz Muhammed (s.a.v)’dir.
  • Allah’a isyan ederek insanlara itaat etmek, yüceltmek amacıyla insanların önünde yerlere kapanmak, güzelleşmek için kaş aldırmak, diş inceltmek, sakal-bıyık kazımak gibi şeylerden kaçınmak ibadettir. Zira bunları yasaklayan Allah’ın Resulüdür. O’nun yasaklatından sakınmak ise ibadettir.

Aslında Peygamberimizin bütün emirleri ve yasakları Kur’an’a açıklama niteliğinde olduğu için ona itaat, Allah’a itaattir.

Ana-babaya karşı görevlerden devletler arası ilişkilere, üretim ve tüketimden miras ve ceza uygulamasına, yiyip-içmekten tuvalete girip-çıkmaya kadar Allah’ın ve Peygamberinin emirleri ve yasakları ile yapılması veya kaçınılması emredilmiş her bir İlahi yasanın gereğini yapmak ibadettir.

Bunun içindir ki;

Her zaman ibadet zamanı, her mekân ibadet mekanıdır. Her bir söz, davranış ve iş de ya ibadetin sınırları içinde veya dışındadır.

Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat / bkz 51-54

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.