ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
13°C
Çarşamba Yağmurlu
11°C

Hümeze Süresi Konusu ve İçeriği

Hümeze Süresi Konusu ve İçeriği
9 Temmuz 2021 11:00
468

Kur’an’da 104. sıradaki Hümeze Süresi 9 ayettir ve Mekki bir süredir

Hümeze Süresi Mekki bir süre olup, Hz Peygamber’in elçi olarak gönderilmesinin ikinci yılında bir bütün halinde indirilmiş olup toplamı 9 ayettir. Adını ilk ayetindeki, imalı ve kinayeli söz söyleyip aşağılayan anlamına gelen hümeze kelimesinden almıştır. Hz Osman’ın Mushaf’ındaki kronolojik sıralamaya göre 32, Hz Ebu Bekir’in cem ettirdiği elimizdeki Kur’an’a göre ise 104. süredir.

Allah dünya hayatında her şeyi insan için yaratmıştır. Yerden çıkan ve semadan gelen bütün nimetler insan için; özellikle müminler için yaratılmıştır. Dolayısıyla hiç kimse onları başkasına haram kılma salahiyetine sahip değildir.

Sırf servetinin çokluğundan veya fakirliğinden dolayı kimse kınanamaz. Zira Rabb’ine şükretmesini bilen cömert bir zengin ile izzet-i nefsini koruyan iffetli ve sabırlı bir fakir, Allah katında insan olarak eş değerdedir ve takva bakımından kim üstünse o daha değerlidir.

İslam da mal ve servet edinme hak ve hürriyeti vardır. Fakat ademoğlu, bütün ömrünü mala ve servete vakfeder; kendisini, yaratılış amacını, görev ve sorumluluklarını, dolayısıyla Allah’ı unutursa işte o zaman büyük hata etmiş olur.

Bilhassa mala ve servete gereğinden fazla değer verip insanlığı, şerefi ve fazileti yalnız onda görerek ihtiyaç sahiplerini durumlarından dolayı aşağılamak, işte insanı insanlıktan edip hutame cehennemine düşürecek olan bu zihin yapısı ve davranıştır.

Burada hayatını mal biriktirmeye vakfedip zamanını bütünüyle ona harcayan; bilhassa oturup yığdığı malı saymaktan ziyadesiyle hoşlanan ve hiç ölmeyecekmiş gibi davranıp Allah’ı, ahireti ve kendi akıbetini bir kez olsun hatırına getirmeye fırsat bulamayan servet düşkünü bir insan tipinin acınacak hali ve korkunç akıbeti dikkatlere arz edilmektedir.

A’lak süresinde geçmişti ki; İnsanı azdıran mal ve zenginlik değil, zenginliğin algılanış ve kullanılış biçimidir. Çünkü insanın gözünü ve gönlünü kör edip haşa Allah’a bile ihtiyacının olmadığını söyleten sulanmış kafa yapısıdır. Nitekim Allah Teala dikkat çekmiştir:

İnsan, kendisini ihtiyaçsız / müstağni görmeye başladığı an, kesinlikle azar (A’lak 6-7)”

Böylesi kimseler mallarıyla şımarınca başkalarını hakir görüp aşağılamaktan zevk alırlar. Korktuğu kimseleri arkasından çekiştirir, çekinmediği ya da zayıf gördüğü insanları da bazen ağır sözlerle bazen de jest ve mimikleriyle toplum içerisinde küçük düşürüp mahcup etmekten, onlarla eğlenmekten çekinmezler; ne insanlardan ne de Allah’tan

Kaynak: M. Zeki Duman / Beyanu’l-Hak / C:1 / bkz: 245-247

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.