a-) Haccın Farz Olmasının Şartları:
1 ▬ Müslüman olmak
2 ▬ Akıllı olmak
3 ▬ Erginlik çağına gelmiş bulunmak. Çocuğun yapacağı hac, nafile sayılır. Erginlik çağına gelince yeniden hac yapması gerekir.
4 ▬ Hür olmak. Köle ve cariyeye hac farz değildir. Kölelik fiilen kalktığı için bu şart da kalkmıştır.
5 ▬ İslam ülkesinde yaşamayan kimsenin, haccın farz olduğunu bilmiş olması
6 ▬ Gidiş-geliş süresi içinde yol masrafı ile aile fertlerinin geçimini temin etmiş olmak
7 ▬ Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak
Bu şartların tamamını taşımayan bir kimsenin bizzat haccetmesi farz olmadığı gibi, yerine bir başkasını bedel olarak göndermesi veya bedel gönderilmesini vasiyet etmesi de gerekmez.
1-) Vücutça sağlıklı olmak. Kör, kötürüm, felçli ve hac yolculuğuna dayanamayacak kadar hasta veya yaşlı olmamak
2-) Hacca gitmeye mani (tutukluluk veya yurt dışına çıkma yasağı gibi) hissi bir engel bulunmamak
3-) Yol güvenliği olmak
4-) Mekke-i Mükerreme’ye, dinen seferi sayılan bir uzaklıkta bulunan kadının yanında kocası veya mahremlerinden (sürekli nikah düşmeyen baba, oğul, kardeş, amca ve damat gibi yakınlarından) biri bulunmak.
(Şafi mezhebine göre yanında kocası veya mahremi olmayan kadın, güvenilir iki veya daha fazla kadınla farz olan hacca gidebilir. Hatta yol güvenliyi varsa tek başına da gidebilir. Fakat sayıları çok da olsa yanında eşi veya mahremi olmadan kadının nafile Hacca gitmesi caiz değildir)
5-) Boşanmış veya eşi ölmüş kadının iddet süresinin bitmiş olması.
Haccın farz olmasının şartlarını taşıyıp da edasının şartlarının tamamını taşımayan bir kimsenin bizzat haccetmesi gerekmez; fakat yerine bir başkasını bedel göndermesi veya ölümü halinde bedel gönderilmesini vasiyet etmesi gerekir.
1-) Müslüman Olmak: İslam, haccın farz olmasının şartı olduğu gibi sahih olmasının da şartıdır
2-) Akıllı Olmak: Akıl da haccın hem farz olmasının hem de sahih olmasının da şartıdır
3-) İhrama Girmek (Niyet ve Telbiye)
4-) Belirli Zaman: İhrama girmek, vakfede bulunmak ve ziyaret tavafını yapmak gibi hac menasikinin her birini özel zamanlarda yapmak.
5-) Belirli Mekan: Vakfeyi Arafat sınırları içinde, tavafı da Kâbe’nin etrafında yapmış olmak. (Şafi mezhebine göre vakfe ile tavafın yanı sıra sa’yı da belirli yerde yapmış olmak)
Bu şartlardan biri eksik olursa yapılan hac geçerli olmaz.
Haccın farzları ihram, Arafat vakfesi ve ziyaret tavafı olmak üzere üçtür. (Şafi mezhebine göre bu üç farzın yanı sıra sa’y, saçın traş edilmesi veya kısaltılması da farzdır.) Bu farzlardan ihram şart, diğer ikisi de rükündür. (Şafi mezhebine göre farzların hepsi rükündür.)