DOLAR
19,0113
EURO
20,2985
ALTIN
1.208,95
BIST
5.136,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Hacca Gitmek Kimlere Farzdır ve Hangi Ayda Yapılır ?

Hacca Gitmek Kimlere Farzdır ve Hangi Ayda Yapılır ?
12 Aralık 2021 08:00
0

Bir kimseye hac ibadetinin farz olması için öncelikli olarak bu kimsenin Müslüman olması, akıllı ve buluğ çağına ermiş bulunması, hür olması, hac yapabilmesi için bedeni ve mali imkanlarının yeterli olması gerekir ki, buna fıkıh kitaplarında, güç yetirebilme, yapabilme manasına istitaat denir.

Bir kimsenin hac ibadeti ile yükümlü sayılabilmesi için bunlara ilave olarak, bu farizayı yerine getirebilecek vakte erişmiş olması da gerekir. Sayılan bütün şartları taşımasına rağmen bu ibadeti eda edebileceği hac mevsimine yetişemeden vefat eden bir kişi, hacca gitmekle yükümlü olmadan vefat etmiş sayılır.

Hac ayları Şevval, Zilkade ve Zilhicce’nin ilk on günüdür. Bu sürenin dışındaki vakitlerde farz hac için ihrama girilmez ve haccın rükünleri eda edilemez.

İstitaat dediğimiz hac yapabilme güç ve imkanı, hacca gidecek kimsenin gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin geçimlerini sosyal seviyelerine uygun olarak sağlayacak mali güce, hac için yeterli zaman ve mali imkana sahip olması manasına gelmektedir.

İstitaat kavramı çerçevesi içinde; beden, mal ve yol emniyetini de zikredenler olmuştur. Hanefi mezhebi alimleri ayet-i kerimede geçen ‘hacca gitmeye yol bulabilecek, gücü yeten’ ifadesinin bedeni mal istitaat ve yol emniyeti unsurlarını içine aldığını ifade etmişlerdir.

Haccın farz olması için gereken şartlardan bir tane olmazsa hac farz olmaz ve yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük olarak tahakkık etmez.

Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 522-523

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.