ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C

Hac Ne Demek, Farz mıdır ve Niçin Yapılır?

Hac Ne Demek, Farz mıdır ve Niçin Yapılır?
12 Ağustos 2021 05:00
582

Hac İslam’ın temel esaslarından biri olup, imkanı olan Müslümanların Kabe’yi ve civarındaki kutsal yerleri, belirli vakitlerde usulüne uygun olarak ziyaret etmesi ve belli dini görevleri yerine getirmesidir. Erkek, kadın, şartlarını taşıyan her Müslüman’ın ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır.

Muhterem Müminler!

Hac mevsiminin başlamasıyla binlerce vatandaşımız yakınlarıyla birlikte büyük bir heyecan yaşamaktadır. Bu heyecan, mukaddes yolculuğa yaklaşmanın müjdesidir.

Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim de; “Gücü yetip de ulaşabilen insana Allah için beytullahı (Kabeyi) Haccetmesi gereklidir (1)” buyurmaktadır.

Değerli Kardeşlerim!

Hac; Dilleri, kültürleri, renkleri, ırkları, ülkeleri, sosyal ve ekonomik durumları farklı, ancak hedefleri bir olan milyonlarca Müslümanın ilahi aşkla bir araya gelmesi, birlikte Allah’a yönelmesidir.

Hac, Hz Adem’den itibaren Peygamberlerin ve Hz İbrahim’in hatırasını benliğimizde yaşamaktır. İlahi vahyin eşiğini, Hz Peygamber’in tebliğini ve tevhid mücadelesini yakından tanımak, tarihle bütünleşmek, 1,5 Milyarlık İslam dünyasından bu topraklara davet edilen sınırlı sayıdaki temsilciden biri olmanın  hazzını ve sorumluluğunu omuzlarımızda hissetmektir.

Hac; Dünyanın dört bir tarafından gelen müminlerin birbiriyle tanışmaları, kaynaşmaları ve dertlerini paylaşmalarıdır. Hac; iman ve ibadet bilincinin derinleştiği, din kardeşliğinin duygu ve davranışlara yansıdığı, İslam dinine mensup olmanın gurur ve heyecanın, sabır ve hoş görünün, yalnızlığın, mahşer duygusunun iç içe yaşandığı müstesna bir zamandır.

Hac, bir Müslümanın, malını Allah rızası için feda edebileceğini gösteren büyük bir kulluk göstergesidir. Günlük elbiselerini çıkararak İhrama Giren bir mümin, dünyanın geçici olduğunu, makam, mevki gibi bütün varlığını burada bırakacağını, ahirete sadece kefenle gideceğini yaşayarak hisseder. Manevi duyguları doruk noktasına ulaşır. Diğer bütün müminlerle birlikte, hep bir ağızdan ;

Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk! (buyur Allah’ım! emrine amadeyim Allah’ım. Senin eşin ve benzerin yoktur. Emret Allah’ım. Her türlü övgü sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senin. Senin eşin ve benzerin yoktur) diyerek TELBİYE’yi okur. Yüce Rabbinden af ve mağfiret diler. Aynı şekilde Kabe’yi tavaf ederken Arafat da vakfe yaparken kendisi, aile fertleri ve bütün Müslümanlar için Dua eder. İşte bu coşku ve heyecanla gözlerden akan yaşlar, günahlara kefaret, ruhlara şifa olur.

Muhterem Müminler!

Hac İbadeti, bize yeni bir kulluk şuuru kazandırıp, hayatımızı da yeni ve güzel bir sayfa açmalıdır. Hutbemizi Peygamber Efendimiz’in şu hadis-i şerifleri ile bitirelim:

Kim Allah için Hacceder, kötü söz ve davranışlardan sakınırsa (kul hakları hariç), annesinden doğduğu gün gibi (temiz ve günahlarından arınmış olarak evine) döner.

Allah katında makbul Haccın Karşılığı ancak cennettir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı / Minberden Öğütleer / bkz: 106-107

(1- Al-i İmran Süresi 97)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.