DOLAR
19,0121
EURO
20,2598
ALTIN
1.217,84
BIST
5.091,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

Gusül Ne Demektir ve Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?

Gusül Ne Demektir ve Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?
10 Şubat 2021 01:02
0

Gusül bütün bedeni yıkamaya ve yıkanılan suya denir ve gusül abdestinin farzı üçtür

▬ Ağza Su Vermek

▬ Buruna Su Vermek

▬ Bütün Bedeni Yıkamak

Gusül ile abdest arasında fark vardır. Kişiye abdest alırken yüzünü yıkaması emredilmiştir. Bu emir, burnun ve ağzın iç kısmını kapsamamaktadır. Halbuki gusül abdestinde bütün bedenin temizlenmesi emredilmiştir

Nitekim Allah Teala şöyle buyurmuştur; Cünup iseniz temizlenin (Maide Süresi 6)

Buna göre bedenin yıkanması mümkün olan her tarafın yıkanması gerekir. Ancak daha önce de ifade edildiği gibi gözlerin iç kısmının yıkanması gerekmez.

Fakat yıkanması mümkün olan ağız ve burnun iç kısmını yıkamak gerekir. Çünkü bu bölgeleri yıkamada herhangi bir zarar söz konusu değildir.

Suyun sakalların arasına ve diplerine sıkıntıya girmeden vücudun yıkanabilecek her tarafına ulaştırılması farzdır.

Gusül abdesti alırken kadının cinsel organın iç tarafının değil de dış tarafının da yıkanması bu kabildendir..

Göbek çukurunun yıkanması da farz kabul edilmiştir. Çünkü burası bedenin dış kısmında kalır. Burayı yıkamakta herhangi bir zorluk yoktur.

Yine zorluk olmamasından dolayı gusül abdesti alırken kapanmamış kulak deliklerinin yıkanması da gerekir. Gusül esnasında erkeklerin birbirine girmiş ve örülmüş saçlarını yıkamaları farzdır. Dolayısıyla erkeklerin saçlarını her halükarda çözmeleri gerekir. Çünkü saç örgüsü onlar için bir ziynet değildir.

Ancak gusül abdesti alırken suyun saç diplerine ulaşması durumunda kadınların saç örgülerini çözmeleri farz değildir. Eğer kadının saçları, suyun saç diplerine ulaşmasına engel olacak şekilde sık veya keçeleşmiş ise, bu durumda mutlaka örgülerini çözmeleri gerekmektedir.

Kaynak: Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi Fıkhı / bkz: 79-80

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.