MEZİ; Şehvet anında, şehvetsiz olarak, fışkırmadan çıkan ince sudur. Mezinin çıkması vücutta bir gevşemeye sebep olmaz. Belki de kişi, mezinin çıktığını fark etmez bile.
Mezinin gelmesi erkeklerden çok kadınlarda olur. Mezinin gelmesi abdest almayı gerektirir. Bunun delili ise Sehl b. Huneyf’den nakledilen şu hadis-i şeriftir: ‘Mezi yüzünden çok sıkıntı çekiyordum. Nihayet bunun hükmünü Resulüllah (s.a.v’e sordum. O’da Bundan dolayı abdest alman sana yeter buyurdu.
Ben Ey Allah’ın elçisi Ondan elbiseme bulaşanını ne yapayım diye sordum. Allah Resulü (s.a.v)’de Bir avuç su alıp ıslandığı belli olacak şekilde elbisene serpmen senin için yeterlidir buyurarak cevap verdi. (Haricen diyecek olursak vesveseden kurtulmak için mezinin bulaştığı yeri güzelce yıkayınız. akabinde abdest aldıktan sonra ister namazı isterse diğer vacibeleri yerine getirebilirsiniz)
VEDİ; Bulanık, koyu, kokusuz beyaz suya vedi denir. Genelde idrardan sonra meydana gelir. Bazen idrardan önce geldiği de olur. Vedi koyulukta meniye benzer, bulanıklık konusunda ise ondan ayrılır.
Kişi normal bir halde iken vedi idrardan, ağır bir yük kaldırdıktan ve cinsel ilişki sonrasında alınan gusül abdestinden sonra bir veya iki damla olarak gelir ve abdestin bozulmasına sebep olur.
Burada ‘Öncesinde idrar yüzünden abdest almanın gerekmesine rağmen vedi yüzünden abdest almanın gerekmesinin faydası nedir?’ şeklinde bir soru yöneltilebilir. Buna da şu cevap verilir:
‘Biraz önce de ifade ettiğimiz gibi vedi, bazen idrar olmadan da çıkabilir. Bu durumda böyle bir soru yöneltilemez’. Yada şu şekilde cevap verilebilir ‘Bazılarının sürekli idrar akıntısı vardır. İşte bu durumda olanlar için vedinin abdest bozmasının hikmeti ortaya çıkar. Çünkü bu kimselerin abdesti idrar akıntısı ile değil, vedi yüzünden bozulmuştur’.
Kaynaklar
a-)Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi fıkhı / bkz:87-88
b-)Şürünbilali Ve Ebu’l Zeyd El-Şibli / El-Miftah Şerh-i Nüru’l-İzah / bkz:23