DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Günümüzde Ahlak Kavramı ve Anlayışı

20 Eylül 2023 04:00
7

Bugün modern dünyanın yaşadığı problemlerin önemli bir sebebi de ahlak çöküntüdür. Ahlaki değerlerin yitirilip, sonu bitmek bilmeyen ihtirasların ön plana çıktığı, zevk ve hazza dayalı bir hayat tarzının egemen olduğu bir dünyada elbette huzur ve mutluluğu yakalamak zordur. Bugün gelişmiş pek çok ülke, dini ve ahlaki değerlerden soyutlanmış bir maddi kalkınma ve refahın, insanlığı huzur ve barışa götüremeyeceği gerçeğini anlamış durumdadır.

Kişinin maddi ve fiziki ihtiyaçlarını göz ardı etmek ne kadar hatalı ise, manevi bünyesini ve onun ihtiyaçlarını ihmal etmek de o derece hatalıdır. Maddi planda zengin olmakla birlikte moral değerlerini yitirmiş ülke ve milletlerin gerçek anlamda huzuru yakalaması mümkün değildir.

İman, sadece sözden ibaret değildir. Hayatı, ahlak esaslanı da dahil olmak üze re Kur’an’ın perspektifinden görebilme ve yaşayabilme olgusudur. İmanla hayatı algılayış, insana ve eşyaya bakış ayrı bir anlam kazanır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

…. Allah size imanı sevdirmiş ve onu gönüllerinize güzel göstermiş; inkarı, fasıklığı ve (İslam’ın emirlerine) karşı çıkmayı da çirkin göstermiştir. İşte bunlar, doğru yolda olanların ta kendileridir (1)

İslam dinini iyi anlayan ve pratiğe yansıtan olgun mümin, aynı zamanda ahlaki güzellikleri de şahsında barındıran kimsedir. Ahlaki olgunluğa erişememiş kişinin ise olgun bir mümin olduğu söylenemez.

Kaynak: Dr: Yüsel Salman (Dini Yayınlar Dairesi Başkanı) / Diyanet Aylık Dergisi Eki / Aralık 2008 / bkz: 8

(1-Hucurat Süresi 7)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.