ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8984
EURO
31,2134
ALTIN
1.875,14
BIST
8.057,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C

Fitre Hakkında Önemli Bilgiler

Fitre Hakkında Önemli Bilgiler
23 Eylül 2023 03:00
7

Soru: Fitrenin hükmü nedir?

Soru: Fitre ne vakit meşru kılınmıştır?

  • Cevap: Fitre, hicretin ikinci yılında, zekattan önce meşru kılınmıştır.

Fitre kime vaciptir?

Cevap: Fitre borcundan ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı bir mala sahip olan her Müslümana vaciptir. (Şafi mezhebine göre bayram gecesiyle günü kendisiyle aile halkının yiyecekleri ve temel ihtiyaçları dışında fitre miktarı bir mala sahip olan Müslümana fitre vaciptir).

Fitre oruç tutana vacip olduğu gibi mazeret nedeniyle tutmayana da vaciptir.

Bu nisaptan maksat 200 dirhem (561 gr.) gümüş veya 20 miskal (80.17 gr.) altın veya bunlardan birisinin değerinde para yahut maldır. Bu malın artıcı (Para veya ticaret malı gibi) olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz.

Soru: Fitre ne vakit vacip olur?

Cevap: Fitre, ramazan bayramının birinci günü fecrin doğuşundan itibaren vacip olur (Şafi mezhebine göre fitre bayram gecesi günün batmasıyla vacip olur).

Fecrin doğuşundan önce vefat eden veya fakir düşen veya fecrin doğuşundan sonra dünyaya gelen bir kimseye fitre vacip olmaz. Fakat fecirden sonra ölen bir kimseye fitre vacip olur.

Fitre bayramdan önce ve sonra da verilebilir.

Efdal olan bayramdan önce verilmesidir (Şafi mezhebine göre bayram günü ödenmezse kazaya kalır. Mazeret olmaksızın fitreyi kazaya bırakmak haramdır).

Kişi kimin fitresini vermekle yükümlüdür?

Cevap: Kişi, kendisinin ve erginlik çağına gelmemiş çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Fakir olan hanımıyla fakir olan anne ve babasının fitrelerini vermekle yükümlü değildir (Şafi mezhebine göre kişi fakir olan anne ve babasıyla zengin olsun fakir olsun eşinin fitresini vermekle yükümlüdür).

Soru: Bir kimse izin almaksızın hanımının veya idaresinde bulunan büyük oğlunun fitresini verebilir mi?

Cevap: Evet, bir kimse hanımının veya idaresinde bulunan büyük oğlunun izni olmaksızın fitresini verebilir (Şafi mezhebine göre kadının zengin olsun fakir olsun fitresi kocasına aittir. Fakat bir kimse; idaresinde bulunsa bile izni olmaksızın büyük oğlunun fitresini veremez).

Fitre kime verilir?

Cevap: Zekat kimlere verilirse fitre de onlara verilir. Bir kimse fitresini eşine, ana ve babasına, çocuk ve torunlarına veremez. İmam Ebu Yusuf’a göre fitre zımmiye de verilmez. Fetvaya esas olan da budur (Şafi mezhebine göre de zımmiye fitre verilmez)

Soru: Fakire fitre verilirken fitre olduğunu söylemek gerekir mi?

Cevap: Hayır, kalben fitre olduğuna niyet etmek yeterlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.