Fatiha Süresi 1-2-3-4. ayet Meali: Hamd, Alemlerin Rabbi, Rahman, Rahim, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah’a mahsustur.
Fatiha Süresi 5. ayet Meali: (Allah’ım) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz
Fatiha Süresi 6-7. ayet Meali: Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil
Yedi ayetten oluşan bu değerli sürede, Allah’ın yüce sıfatlara sahip olmasını gerektiren en güzel isimleri zikredilerek O’na hamd edilmek de, şanı yüceltilmekte ve övülmektedir. İnsanların dönüş yeri olan din/hesap günü anılmaktadır. Kullar Allah’tan istemeye ve O’na yalvarmaya, hiçbir güç ve kuvvetlerinin olmadığını itiraf etmeye,yalnız Allah’a ibadet edilip sadece onu mabud edinmeye; O’nu (c.c) herhangi bir ortak, eş ve benzeri bulunmaktan münezzeh etmeye yönlendirilmektedir.
Dosdoğru yol demek olan sırat-ı müstakim’e iletmesi, kıyamet günündeki maddi sırat-ı müstakimden, yani sırat köprüsünden geçerek peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salihlere komşu olmak üzere nimet dolu cennetlere kavuşana kadar ayaklarını sabit kılması için Allah’a dua etmeleri ve bu isteklerini sunmaları tavsiye edilmektedir.
Sürede salih ameller işleyerek kıyamet gününde salih amel sahipleriyle birlikte olmaya, kıyamet gününde batılla birlikte haşrolunmamak için batıl yollardan da uzak durmaya teşvik edilmektedir. Ki batıl ehlinden kasıt, gazaba uğrayanlar ile sapıtanlardır
Sahih bir hadiste Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmaktadır; ‘Kur’an’ın müteşabihlerine (açık olmayan ve kafa karıştırabilecek ifadelerine) uyanları gördüğünüzde bilin ki Allah’ın ‘Onlara karşı dikkatli olun’ buyurduğu kimseler onlardır.
Resulüllah (s.a.v)’in müteşabihten kastı, Allah’ın (c.c) ‘Kalplerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onu te’vil etmek için ondaki müteşabih ayetlerin peşine düşerler (Al’i İmran’7)’ ayetinde anlattığı kimselerdir.
Allah’a hamd olsun, Kur^’an’ı kerim de bid’at ehli hiç kimsenin tutunabileceği doğru bir delil yoktur. Çünkü Kur’an hak ile batılı açıklamak, doğruluk ile sapıklığı birbirinden ayırmak için gelmiştir. Kur’an da hiçbir tezat ve çelişki yoktur. Çünkü o, Allah (c.c) katındandır. Böyle hikmet sahibi ve övgülere layık olan Allah’ın indirdiği kitaptır.
Müslim’in bir rivayetinde Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Sizden biri namazda iken ‘Amin‘ dediğinde gökteki meleklerde ‘Amin’ derler ve birbirlerine denk gelirse geçmiş günahları bağışlanır’. Hadisteki ‘Aminlerin birbirine denk gelmesi’; aynı anda söylenmeleri veya ikisinin de kabul edilmesi veyahut ikisinin de ihlaslı ve içten olması bakımından birbirleriyle aynı olmaları şeklinde tefsir edilmiştir.
Kaynak: İbn Kesir / İbn Kesir Tefsiri (Tefsiru’l Kur’an’il Azim) / bkz: 184-187