Namaz taşıdığı hüküm bakımından üç çeşittir:
Farz namazlar ikiye ayrılır.
- Farz-ı Ayın Olan Namazlar: Erginlik çağına giren her Müslümanın ayrı ayrı kılmakta yükümlü olduğu namazlardır. Beş vakit farz ile Cuma namazı gibi.
- Farz-ı Kifaye Olan Namazlar: Bir kısım Müslümanların yapması ile diğerlerinin üzerinden düşen namazdır. Cenaze namazı gibi.
Vacip Olan Namazlar:
- Yatsı namazından sonra kılınan üç rekat vitir namazıyla Ramazan ve Kurban bayramı namazları gibi. ( Şafi mezhebine göre vitir ve bayram namazları sünnettir)
Nafile Namazlar:
- Farz ve vacip namazlardan başka sevap için kılınan namazlardır. Nafile namazlar da sünnet ve müstahap olmak üzere ikiye ayrılır:
Sünnet Namazlar
- Sabah namazının farzından önce iki rekat.
- Öğle namazının farzından önce dört, farzdan sonra iki rekat. Bu son sünneti dört rekât olarak kılmak müstahabtır. (Şafi mezhebine göre öğleden sonra da dört rekât sünnet vardır.)
- İkindi namazının farzından farzından önce dört rekat.
- Akşam namazının farzından sonra iki rekat. Bu sünneti altı rekat olarak kılmak müstahabtır. Ziyade olan bu dört rekâtta “evvabin” namazı denir. Bunun çok sevabı vardır.
- Yatsı namazının farzından önce dört, farzdan sonra iki rekat. Bu son sünneti de dört rekat olarak kılmak müstahabtır. (Şafi mezhebine göre yatsıdan önce sünnet yoktur.)
Sünnet namazları da kendi arasında iki kısma ayrılır:
- Müekked Olan Sünnetler: Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri ile yatsının son sünneti gibi. (Şafi mezhebine göre öğleden önce son iki rekat ile öğleden sonra ilk iki rekat müekked, öğleden önce ilk iki rekat ile öğleden sonra son iki rekat gayrı müekkeddir.)
- Müekked Olmayan Sünnetler: İkindinin sünneti ile yatsının farzından önceki sünnetleri gibi.
Müstehap Olan Namazlar:
- Bunlar beş vakit namaza bağlı olmayıp diğer zamanlarda sevap kazanmak maksadıyla fazladan kılınan namazlardır. Bunlara “mendup namazlar”da denir. Teheccüd, istihare ve kuşluk namazları gibi.