ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
12°C
Salı Çok Bulutlu
13°C
Çarşamba Yağmurlu
11°C

Eyyam-ı Biyz Orucu Nedir, Nasıl Tutulur ve Fazileti

Eyyam-ı Biyz Orucu Nedir, Nasıl Tutulur ve Fazileti
22 Ağustos 2021 11:51
751

Her ay üç gün oruç tutmak, Resulüllah’ın güzel adetlerindendir. Oruç tutulan bu günlerin kameri ayın 13, 14, 15. günlerinde olması daha faziletlidir. İşte bu günlere eyyam-ı biyz denilir.

Bu ismin verilme sebebi, bu zaman dilimlerinde gecelerin ay, gündüzlerinde güneş ile aydınlatılmış olmasıdır. Bu günlerde tutulan oruçların sevabı, katlanmak suretiyle yıl boyu tutulan orucun sevabı kadardır.

Eyyam-ı Biyz Orucu Fazileti

Bir iyiliğe karşı on sevap verildiğine göre -kim bir iyilik yaparsa, ona o yaptığının on katı verilir (hadis-i şerifi)- ayda üç günü on ile çarparsak otuz gün eder. Yani bu günlerde oruç tutan kişi, her gün oruç tutmuş sevabını elde eder.

Ebu Hureyre (r.a) rivayet ediyor: Peygamber Efendimiz (s.a.v) bana üç şeyi tavsiye buyurdu. Bunlar:

∟ Her ayda üç gün oruç tutmak

∟ İki rekat kuşluk namazı kılmak

∟ Yatmadan önce vitir namazını kılmak

Ebu Zer (r.a) rivayetine göre ise Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: Ey Eba Zer! Aydan üç gün oruç tuttuğun zaman 13, 14 ve 15. günlerinde tut

Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 445-446

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.