ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C

Evlilik Dini Bir Görev ve Fıtri Bir İhtiyaçtır

Evlilik Dini Bir Görev ve Fıtri Bir İhtiyaçtır
10 Kasım 2023 01:06
24

evlenmenin dini hükmü, islam’da evlilik hayatı, evlilik dinin yarısıdır, evlenmek neden önemlidir, evliliğin amacı


Erkek olsun kadın olsun, bülüğ (ergenlik) çağına eren her insan, cinsel duygulara sahip olur. Ruh ve beden sağlığına göre bu duygular artar veya eksilir. Kişi aldığı terbiye ve yaşadığı ortama göre bu duygularını açığa vurur ve tatmin etmek yoluna gider.

Ciddi bir Müslüman veya yaradılıştan sahip olunan ahlak cevherini koruyabilmiş her insan için cinsel ihtiyaçlarını giderip tatmine ermenin tek yolu evliliktir. Bunun içindir ki evlilik kurumu ilk insan toplumlarından zamanımıza kadar varlığını korumuştur.

Gerçek değeri ve kutsallığını peygamberler izinde yaşamış topluluklarda bulduysa da, evlilik kurumunun cinsel anarşi ortamlarında bile varlığını koruyabilmesinin iki ana sebebi vardır:

  • a ▬ Evlilik, diğer bir ifadeyle aile duygusu insanda fıtridir, yaradılıştandır.
  • b ▬ Evlilik Hz. Muhammed (s.a.v) dahil bütün peygamberler tarafından öğütlenip emredilmiştir.

İnsanların yaratıcısı olan yüce Allah, erkeği kadına, kadını da erkeğe eğilimli ve ihtiyaçlı yaratmıştır. Erkeklere kadınları ve oğulları sevdirmiştir. Erkeğe dölleme, kadına da doğurma gücünü vermiştir. Erkekle kadın arasında çocuk sonucuna götürecek pek kuvvetli bir cazibe yaratmıştır. Eşlere çocuk sevgisi yanı sıra büyütmek için gerekli olan fedakarane çalışma, sabır ve merhamet duyguların lütfetmiştir.

Yukarıda özetlediğimiz bu özellikler ve benzerleri, her bir insanın varlığına sindirildiği için; kadın-erkek, genç-ihtiyar, alim-cahil her insan evliliğe eğilimli, istekli ve atılımlı olmuştur.

Allah’ın insanlığa gönderdiği son ilahi düzen olan İslam’ın yönetiminden yoksun insanlığın evliliği koruyabilmesinin sırrı, işte bu yaratılıştan fışkıran evlilik ihtiyacıdır.

Yüce Allah, insanları evliliğe eğilimli ve ihtiyaçlı yarattığı gibi, insanlar içinden seçip gönderdiği peygamberlerle de evliliği emir buyurmuştur.

İnsanlığın büyük önderleri olan peygamberler, insanlara sürekli olarak evliliği aşılamışlar, bizzat da örnek olmuşlardır.

İnsanlar, yaratılıştan sahip oldukları evlilik arzularının Allah’ın özel emirleriyle de takdis olunduğunu görünce, evliliğe yönelmişlerdir. Böylece evlilik, insanlık kültürünün ana kurumu olmuştur.

İnsanın fitri yapısı aynı özelliğini koruduğu, İslam Dini yanı sıra tahrife uğramış semavi dinler de etkinliğini sürdürdüğü için, evlilik kurumu, varlığını sürdürmektedir ve sürdürecektir.

İslam Dini Evliliği Emredicidir

Cinsel hayat fitri bir ihtiyaç olduğu, engelleyici bedeni ve mali zaruret olmaksızın ertelenmesinden ancak cinsel haramlar doğabileceği içindir ki yüce Allah, Hz. Muhammed (s.a.v) aracılığı ile gönderdiği İslam Dininde müminleri evliliğe yöneltmiştir.

Evlilik, İslam Dininin iki ana kaynağı olan Kur’an ve Sünnette öylesine yer almıştır ki, İlahi düsturların büyük çoğunluğunun evlilik etrafında kümeleştiğini söylemek mümkündür.

Kur’an-ı Kerim’de Evlilik

Kur’an-ı Kerim’de başta Bakara, Nisa, Nur ve Talak süreleri olmak üzere, hemen hemen bütün sürelerde evlilik doğrudan ve dolaylı olarak yer almaktadır. Çünkü boşanma, miras, nesep-süt-evlilik akrabalığı, vasiyet, örtünme, ana-baba ve akrabaya ihsan, cinsel haramlara ilişkin bazı cezalar vs. evlilikle ilgilidir.

Kur’an-ı Kerim’de yasaların insanların evli olduğu esasına dayanılarak konulduğunu söylememiz bile mümkündür. Çünkü evlilik, Kur’an-ı Kerim’in hemen hemen her süresine sinmiştir. Kur’an-ı Kerim’de esir Müslüman kadınlarla evlilik emri yanı sıra (Nisa 25) “Evleniniz” emrinin açık olarak Nisa Süresinin üçüncü ayetinde yalnız bir defa, o da birden fazla kadın alabilme ruhsatı ile ilgili olarak verilmesi, yukarıda işaret ettiğimiz gerçeğin delilidir.

Sonuç olarak şöyle diyebiliriz:

Kur’an-ı Kerim’de “Evleniniz.” ve “Evlendiriniz.” emri özel olarak birer defa geçer, ama bütün Kur’an evliliğe yönelticidir.

Sünnet’te Evlilik

Kur’an-ı Kerim’in açıklaması olan Allah’ın Resulünün sünnetinde ise evlilik açık olarak öğütlenmekte, hatta tekrar tekrar emrolunmaktadır.

Evliliğe yöneltici olan Peygamberi buyrukları üç başlık halinde sunmaya çalışacağız.

  • Evliliğe teşvik edici genel ilkeler
  • Çocuk sahibi olmak için evliliğe teşvik edici düsturlar,
  • Cinsel haramlardan korunmak için evliliğe teşvik edici kurallar.

Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat / bkz: 109-111

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.