DOLAR
19,0180
EURO
20,3831
ALTIN
1.209,54
BIST
4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Etek Tıraşı ve Koltuk Altı Temizliği

Etek Tıraşı ve Koltuk Altı Temizliği
15 Eylül 2022 01:26
0

Etek tıraşı ve koltuk altı kıllan alma konusunda Enes b. Malik’ten (ra) rivayete göre şöyle demiştir; “Resulüllah (s.a.v), bize kırk gün belirlemişti ve biz onu geçirmezdik. Bıyıkları kısaltır, tırnaklarımızı keser, koltuk altı kıllarını alır, etek tıraşı olurduk.

Arkadaşlarımızdan bazıları şöyle demiştir;

“Bu kırk gün, yolcular içindir. Evinde veya memleketinde olan kişinin yirmi günü geçirmesi uygun değildir.”

Üstteki hadisin sıhhati konusunda İmam Ahmed b. Hanbel’den (ra) farklı görüşler rivayet edilmiştir. Ondan gelen bir rivayete göre, bu hadis sahih değildir. Diğer bir rivayete göre ise bu hadiste tayin edilen vakti, yani kırk günü geçirmemeyi delil olarak aldığı da olmuştur.

Bu durumda, etek tıraşı olmak müstehab olunca bunu yapacak olan kişi ister hamam otu ile yapar isterse ustura ile yapar, bu konuda serbesttir.

İmam Ahmed b. Hanbel’den (r.a) rivayet edildiğine göre, kendisi hamam otu ile etek tıraşı olurmuş. Yine Mansur b. Habib b. Ebi Sabit’ten (r.a) rivayet edildiğine göre, Hz. Ebu Bekir, Peygamberimize hamam otu hazırladı. Sonra da Peygamberimiz (s.a.v) kendi etek tıraşını eliyle hamam otu kullanarak yaptı.

Enes’den (ra) gelen bir rivayete göre ise Hz. Peygamber (sav), etek tıraşıra ustura ile olmuş, hamam otu hiç kullanmamıştır. Kıllar uzadığında ustura ile tıraş olmuştur

Üstteki rivayetlerden anlaşıldığına göre;

Bir kimse etek tıraşı hariç, diğer yerlerin tüylerini başkasına aldırabilir. Ancak etek tıraşını bizzat kendisi yapmalıdır

Bu mevzuda asıl olan, Ümmü Seleme’den (r.a) nvayet edilen hadistir:

“Hz. Peygamber (sav), etek tıraşını hamam otu kullanarak, temizliğini kendisi yapardı.”

Bazı lafızlara gelince. “Sıra kasık kısmına gelince, sonrasını kendi eliyle yapardı,” şeklindedir. İmam Ahmed b. Hanbel bu görüşü benimsemiştir.

Ebu Abbas Nesai şöyle demiştir

“Biz Ebu Abdullah için hamam otu yapardık; ancak kasık kısmına gelince, kendisi yapardı.”

Bu üstteki mana sabit olunca;

Kasık, baldır ve bacak tüylerini hamam otu ile almak caiz olur. Ama ustura ile almak da caizdir.

Zira tüy alanı şeylerin en keskinleri arasında ustura da vardır. Hamam otu ile olduğu gibi, onunla da caizdir.

Üstte yapılan kıyası (karşılaştırmayı) Enes İbn-i Malik’ten yapılan rivayet teyit etmektedir. O şöyle demiştir:

“Resulüllah (s.a.v), asla hamam otu kullanmamıştır, tüyler uzayınca traş ederdi.

Burada ‘Ustura kullanmak ve hamam otu kullanmak yalnız kasık kılları içindir denemez. Ümmü Seleme’nin rivayetinden böyle bir şey anlaşılmamalıdır. O şöyle demiştir.

“Resulüllah (s.a.v), kasık tüylerinin alınmasını kendisi yapardı”

Bu delalet eder ki, kasık kısmındaki tüyler hariç, diğer yerlerin tüylerini başkasına aldırrdı. Bunun dışındaki yerler ise bacak kısımlarındaki tüyler olabilir.
Baldır, bacak kısımlarındaki tüylerin alınması hususunda yasak emri de vardır. Bu kötü niyetli erkeklere kendini güzel göstermek amacıyla, kadınlara benzemek ve kadın tabiatlı olmaya yönelik olursa, caiz olmaz.

Kaynak: Abdülkadir Geylani / El Ğunye (Li Talibi Tariki’l Hak) / bkz: 69-71

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.