DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
22°C
İstanbul
22°C
Gök Gürültülü
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Duanın Kabul Olması İçin Şartlar

18 Ocak 2021 08:40
6.787

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Kul yaptığı duaya karşılık olarak mutlaka şu üç şeyden birini alır;

  • Ya dua sayesinde günahı bağışlanır
  • Ya peşin bir mükafat alır
  • Ya da ahirette karşılığını bulur

Dua En Çok Hangi Saatlerde Kabul Edilir?

Şerefli Vakitlerde Dua Etmek; Sene içinde arefe günleri, aylar içinde Ramazan ayı, hafta içinde günü ve gecelerde de seher vakti şereflidir. Nitekim Yüce Allah buyuruyor ki; Onlar, seher vaktinde bağışlanma dilerler (Zariyat Süresi’18)

Şerefli Durumlardan Faydalanmak; Ebu Hureyre diyor ki; İslam ile kafir ordularının karşılaştıkları, yağmur yağdığı ve farz namazları kılındığı sıralarda gök kapıları açılır. Bu vakitleri ganimet bilerek dua edin. Mücahid diyor ki;  Namaz vakitleri hayırlı saatlerdir. Bu vakitlerde namazdan sonra Allah’a dua edin.

Kıbleye Dönerek Koltuk Altları Görünecek Şekilde Elleri Kaldırıp Dua Etmek; Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Şüphesiz ki Rabbiniz haya ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp kendisinden bir şey istedikleri zaman, onları boş çevirmekten haya eder.

Hz Enes diyor ki; Resulüllah dua ettiği zaman koltuk altı görülünceye kadar ellerini kaldırır ve duada parmakları ile işaret etmezdi

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Dua ederken gözlerini göğe doğru kaldıranlar bu adetlerinden vazgeçsinler. Yoksa gözleri(nin ışığı) alınır.

Gizli dua Etmek

Duayı Gizli (Hafif Sesle) Yapmak; Ebu Musa el-Eş’ari diyor ki; Resulüllah ile birlikte bir yolculuktan dönmüştük. Medine’ye yaklaştığımız zaman Resulüllah tekbir alınca herkes yüksek sesle tekbir aldı. Bunun üzerine;Resullüllah şöyle buyurdu Ey insanlar, dua ettiğiniz (Allah), ne kayıptır, ne de sağırdır. Dua ettiğiniz (Allah), sizinle atınızın boynu arasındadır (o kadar size yakındır

Hz Aişe diyor ki; Yüce Allah’ın; Namazda sesini pek yükseltme, çok da kısma. Bu ikisinin arası bir yol tut (İsra’110) sözündeki namazdan amaç duadır.

Duada Yapmacık Sözlerden Kaçınmak: Dua ederken, isteklerini alçak gönüllü ve saygı içinde istemeli, cafcaflı sözlerden kaçınmalıdır.

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki;  Gelecekte, dua ederken haddini aşan topluluklar türeyecektir.

Yüce Allah buyuruyor ki; Rabbinize gönülden ve gizlice dua edin. O aşırı gidenleri sevmez (A’raf Süresi’55)

Yüce Allah duada özenip güzel sözlerle konuşanları sevmez. En doğrusu, Peygamberlerden ve sahabelerden duyulan dualarla yetinmek, fazlaya kaçmamaktır. Zira insan bazen haddini aşarak gereksiz şeyleri isteyebilir.

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Duada yapmacık sözlerden kaçının. Allah’ım, Senden cenneti ve beni cennete yaklaştıracak söz ve ameli diler, cehennemden ve beni cehenneme yaklaştıracak söz ve işlerden Sana sığınırım demek yeterlidir.

Dua da Israr Etmek

Mütevazi Şekilde Allah’tan Korkarak-Kabulunu Umarak İstenen Şeyde Israr Etmek: Yüce Allah buyuruyor ki; Onlar iyi işlerde yarışırlar, umarak ve korkarak Bize dua ederlerdi (Enbiya’90)

Yüce Allah buyuruyor ki; Rabbinize gizli ve gönülden dua edin (A’raf Süresi’55)

Kabulünü Umarak Duada Azimli Olmak ve Yüce Allah’ın Kabul Edeceğini Ummak: Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Dua ettiğiniz zaman,”Allah’ım dilersen beni bağışla, dilersen rahmet et” demeyin . İsteyeceğinizi kesin bir şekilde belirtin… Zaten onu zorlayacak hiçbir güç yoktur

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Dua ettiğiniz zaman, kabul olunacağına inanarak Allah’a dua edin.Bilin ki gafletle yapılan duaları Allah kabul etmez.

Süfyan bin Uyeyne diyor ki; Kusurlarınız sizi dua etmekten alıkoymasın. Zira Yüce Allah kötü yaratık olan şeytanın bile duasını kabul etmiştir. Şeytan rahmet kapısından kovulduğu zaman;

Rabbim (insanlar) dirilinceye kadar bana süre ver diye dua edince Yüce Allah; Öyle ise sana kıyamete kadar süre verilmişlerdensin buyurdu (A’raf Süresi’14-15). Yüce Allah böyle kısmen de olsa şeytanın duasını kabul etti.

Tekrar Tekrar İsteyerek Duada Israr Etmek; İbn Mesut diyor ki; Peygamber (s.a.v) dua ettiği zaman üç kere dua eder ve Allah’tan dilediğini üç kere dilerdi.  Duada acele edip, gecikmeden dolayı üzüntü duymamak gerekir.

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Dua ettim, hala kabul olmadı deyip acele etmedikçe Yüce Allah duanızı kabul eder. Allah’tan çok isteyin. Zira siz, kerem sahibi olandan istiyorsunuz

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Sizden biriniz bir şey isteyip de dileği kabul olunduğu zaman, iyiliklerini nimeti ile tamamlayan Allah’a hamd olsun desin. Eğer henüz kabul edilmemiş dileği varsa, Her durumda yine Allah’a hamd ederim desin

Dua Etmeye Besmele İle Başlamak

Duaya Besmele İle Başlamak: Dua ederken hemen arzu edilen şey değil,önce besmele getirilmelidir.

Ekva oğlu Seleme diyor ki; Resulüllah’ın, Sübhane Rabbiyel aliyyil a’lal vehhab demeden hiçbir duaya başladığını duymadım.

Ebu Süleyman Daranı diyor ki; Allah’tan bir şey isteyecek olan kimse önce salavat getirsin, sonra ihtiyaçlarını söylesin, sonra da yine salavat ile duasını bitirsin. Zira Yüce Allah iki taraftaki salavatları kabul ederken aradaki dileği de kabul etmemesi, O’nun keremine yakışmaz

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Yüce Allah’tan bir şey dileyeceğiniz zaman, sözünüze salavat ile başalyın. Zira Yüce Allah dileklerden birini kabul edince, diğerini reddetmeyecek kadar kerem sahibidir..

Duanın Kabul Olmasında Esas Olan Batıni (Gizli) Edebi Takınmak: Batıni (gizli) edeb tevbe etmek, helallaşmak ve her türlü yardımı Allah’tan beklemektir. Duanın kabul olunmasında en önemli etken budur.

Ebu Sıddık Naci diyor ki; Süleyman (a.s) yanındakilerle birlikte yağmur duasına çıktı. Yolda sırtüstü uzanmış, ayakları havada bir karınca gördü.

Karınca; Allah’ım,ben de senin yaratıklarından biriyim, senin rahmetine ve senin bana vereceğin rızka muhtacım. Sen bizi başkasının suçundan dolayı yok etme diye dua ediyordu. Bunu gören Süleyman (a.s); Geri dönelim, yağmur için gerekli dua yapılmıştır dedi

Yahya Gassani diyor ki; Davud (a.s) zamanında kuraklık oldu. Halk dua için aralarından üç alimi seçti,  Bu üç alim dua için çöle çıktılar.

Biri: Allah’ım, kitabında bize zulmedenleri affetmenizi bildirdin. İşte nefislerine zulmeden bizler huzuruna geldik. Senden af diliyoruz bizi affet dedi.

İkincisi. Allah’ım kitabında köleleri azad etmemizi bize emrettin. İşte kul olarak huzuruna geldik, bizi azad et dedi.

Üçüncüsü de: Allah’ım.Sen kitabında; Kapınıza gelen dilenciyi boş çevirmeyin buyuruyorsun. İşte biz de dilenci olarak huzuruna geldik. Senden rahmet diliyoruz, bizi boş çevirme diye dua edince yağmur yağamaya başladı.

Kaynak: İmam Gazali / İhyau Ulumi’d-Din / C:1

Yorumlar

  1. Cuma Tarlasüren dedi ki:

    La ilahe illallah Muhammed el Resul Allah
    La Havle vele Kuvete İlle Billahi Aliy el AZÎM