Dua: İstenmeyenlerin bertaraf edilmesinde ve istenenin elde edilmesinde en güçlü sebeplerden biridir. Fakat duanın etkisi gecikebilir. Bunun nedeni duadaki zayıflık olabileceği gibi -ki içinde düşmanlık barındırmasından ötürü Allah Teala’nın sevmediği bir dua olması gibi- kalbin zayıf olması, dua esnasında Allah’a yönelmemesi ve kendini tam olarak vermemesi de olabilir.
Böyle bir durumda kalp, adeta gevşek bir yay gibi, atılan okun etkili olmasını sağlamada çok cılız kalır. Ya da kabul olunmayı engelleyen bir sebepten ötürü duanın etkisi gecikebilir
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
Kabul olunacağına kesin inanarak Allah’a dua ediniz. Bilin ki Allah, gaflet ve eğlence içinde olan kalpten hiçbir duayı kabul etmez
Kısacası bu yararlı bir ilaç olup derdi yok etmektedir. Ancak Allah’tan gafil olmak, kalbin kuvvetini ortadan kaldırır. Haram yemek de kalbin kuvvetini zayıflatıp yok eder.
Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Ey İnsanlar! Allah temizdir ve temiz olandan başkasını kabul etmez. Muhakkak ki Allah müminlere de peygamberlere de emrettiği şeyleri emretmiştir. Şöyle buyurmuştur:
Ey Peygamber! Temiz olan şeylerden yiyin,güzel işler yapın. Ben sizin yaptıklarınızı hakkıyla bilmekteyim (Mü’minun 51). Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin (Bakara 172). Sonra da ‘Uzun süre yolculuk yapmış, saçı başı dağınık, toz içinde kalmış bir adam, ellerini göğe uzatarak Ya Rabbi Ya Rabbi der. Ki yediği haram, içtiği haramdır; haramla beslenmiştir. Peki şimdi bunun duası nasıl kabul olunsun buyurdu
İmam Ahmed’in oğlu Abdullah, babasının ez-Zühd kitabında şöyle demiştir:
İsrail oğullarının başına bir bela gelmiş ve bir çözüm yolu aramaya koyulmuşlardı. Bunun üzerine Allah, peygamberine vahy ederek onlara şunları haber vermesi istenmiştir:
Siz necis bedenlerle o temiz araziye çıkıyorsunuz ve kan dökmüş olduğunuz, evlerinizi haramla doldurmuş olduğunuz o elleri bana doğru kaldırıyorsunuz. Şimdi size karşı öfkem daha da şiddetlendi. Bana olan uzaklığınızın artmasından başka bir şey göremeyeceksiniz.
Duanın iyiliklerin içindeki oranı, yemeğe atılan tuz miktarında olmalıdır
Kaynak: İbnu’l Kayyım el-Cevziyye / ed-Dua ve’d Deva (Kalbin İlacı) / bkz: 40-41