ref: refs/heads/v3.0

Dinimize Göre: Evlilik Hayatında Kadının Asli Görevleri

Dinimize Göre: Evlilik Hayatında Kadının Asli Görevleri
5 Kasım 2023 01:37
43

kadının eşine ve ailesine karşı görevleri, kadının asli görevi, kadının toplumdaki yeri ve önemi, insan yetiştirme


Soru: İslam, kadına hangi asli görevleri yüklüyor. Bunların fert ve toplum açısından önemini nasıl açıklayabilirsiniz?

Cevap: İslam, kadına asli görevi ibadetten sonra, Allah’a kulluk yapacak, toplum ve cemiyete yararlı olacak insanları yetiştirmek ve insan neslini koruma görevlerini veriyor. İnsan yetiştirmekten daha şerefli bir görev de olamaz. Allah kadının fıtratını buna uygun olarak yaratmıştır.

Yani çocuk doğurma işini kendisine yüklediği gibi insanı yetiştirme işini de kendisine yüklemiştir. Kadın, bunu yaparken hiçbir sıkıntısı da olmayacaktır. Çünkü Allah, elbise, yiyecek, içecek ve mesken gibi kadının muhtaç olduğu her şeyi kocasına yüklemiş ve istikbalini garanti altına almıştır.

Kadın, ana okulu olan evin muallimesidir. Söz ve davranışlarıyla çocuğa iyi veya kötü ahlak telkin eden annedir. İyi yetişen insan, annesiyle iftihar etmeli ve kendisine dua etmelidir.

Hz. Ömer’in hilafeti zamanında birisi, oğlunu şikayet etmek için kendisine gidip oğlunun taşkınlık ve isyanını anlatıyor. Bunun üzerine Halife, onu huzuruna çağırtıyor ve ifadesini almadan onu azarlıyor.

Bu sebeple oğul: Ey mü’minlerin emiri, Babanın da evlada karşı hiçbir sorumluluğu yok mudur?

  • Vardır.
  • Nedir?
  • Annesini seçecek, kendisine güzel bir isim verecek ve Kur’an-ı Kerim’i öğretecektir.
  • Babam bunlardan hiç birisini yapmadı, çünkü anam bir mecusinin zenci bir cariyesi idi. Adımda Cuala (Böcek) anlamında ve Kur’an-ı Kerim’den bana bir tek harf de öğretmedi.

Bunu duyan Hz. Ömer, babaya dönüp dedi ki: Sen oğlunun taşkınlık ve isyanını bana şikayet ediyorsun, ama sen ondan önce kendisine isyan ettin. O, sana kötülük etmeden evvel, sen kendisine kötülük ettin, dedi.

Bundan da anlaşıldığı gibi, çocukları yetiştirmek hususunda ananın büyük rolü vardır. O, evin direği ve neslin yetişmesi için en etken unsurdur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.