1 ▬ Fakirliği açığa vurmak, Allah’tan şikayet etmek anlamına gelir.Birisinden bir şey isteyen hizmetçi efendisinden şikayet etmiş gibi olur. Ancak zaruretten dolayı ve mecburiyetten dolayı yakınılmadan istemek haram değildir.
2 ▬ Kendini aşağı göstermiş olur. Oysa mü’minin Allah’ın huzurundan başka yerde kendini aşağı göstermesi yakışmaz. Bundan kurtulmanın çaresi elden geldiğince, dostlarından, akrabalarından ve açık gönüllü kimselerden istemektir. Zira onlar hakaret gözü ile bakmazlar. Yine bu durumda da zaruret olmadan istememek gerekir.
3 ▬ Dilekte bulunduğu kimseye usanç verir, o da utanıp gösteriş için vermiş olur. Zira ayıplanmaktan korkar. Bundan kurtulmanın çaresi de açıkça değil de, ima yoluyla istemektir.
4 ▬ Zaruret veya önemli bir ihtiyaç için olmaksızın dilenmek haramdır. Dilenmek ancak aciz olup hiç bir şeyi bulunmayan, çalışamayan veya bir işle uğraşırsa ilim öğrenmekten geri kalacak olan kimselere caizdir. İbadetle meşgul olmak için dilenmek caiz değildir, belki böyleleri için çalışmak farzdır.