DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Gök Gürültülü
21°C
İstanbul
21°C
Gök Gürültülü
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Cuma Namazı Vaktinde Alış-Veriş Yapmak

18 Temmuz 2021 19:00
620

Allah (c.c); Cuma günü namaz için çağrıda bulunulduğu, (ezan okunduğu zaman) Allah’ı zikretmeye koşun, alış-verişi bırakın (Cuma Süresi 29)‘ şeklinde buyurmaktadır. Bu ayet-i kerimeden hareketle Hanefi mezhebi bu vakitte alış-veriş yapmaya tahrimen mekruh, sair üç mezhep ise haram hükmünü vermişlerdir.

İç ezanın okunması ile cuma namazının bitmesine kadar olan bu sürede alış verişin tahrimen mekruh olması, yapılan akdin zatından dolayı değil cuma namazının edasına engel olduğundan veya mücaveretten yani ticaretin, farz olan ibadete yakınlığından ya da aynı vakitte kesiştiğinden dolayıdır.

Bir insan bir emre uymayıp alış veriş yapsa, bu kişi tahrimen mekruh (ameli haram) veya haram işlemiş olmasına rağmen elde ettiği kazanç haram değildir.

Yalnız ehl-i tahkik, Allah’ın menetmiş olduğu bir iş yapıldığından dolayı bu yolla elde edilen kazancın bereketinin olmayacağı, bu parayı yiyen insanların ruhi hayatında olumsuz neticeler doğabileceğini ve kalbi hayatın ölebileceğini söylemişlerdir.

Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 372

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.